Ne razumijem vezu sa Kosovom

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha rekao je da ne treba žuriti sa preuranjenim zaključcima oko zahtjeva nekih članica Evropske unije da se proces liberalizacije viza za Kosovo poveže sa operacionalizacijom Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), prenosi Lajmi.

Shasha je napomenuo da će se razgovori nastaviti tokom narednih dana i da je zato važno da se zaključci ne izvlače prerano.

"Što se tiče ETIAS sistema, ne vidim nikakav problem. Ovo nije uslov, to je obaveza. Dakle, svaki građanin Kosova, kao i svaki drugi građanin na svijetu, biće u obavezi da dobije dozvolu za putovanje unutar šengenskog prostora iz ETIAS sistema. Manje-više isto se sada primenjuje za putovanja u SAD putem ESTA sistema. Ali, ETIAS sistem će početi da radi od novembra 2023. i ne razumijem tačno kakve veze Kosovo ima sa ovim, pošto je to sistem EU“, naveo je Shasha.

On je dodao da što se tiče uključivanja Kosova u ETIAS sistem, od danas do novembra 2023. ima više nego dovoljno vremena da se obavi priprema za međusobno povezivanje sistema bezbjednosti.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi