Odložena odluka

Ministrica unostranih poslova Kosova Donika Gervalla saopštila je da je Radna grupa za vize u Savjetu Evropske unije generalno podržala nastavak procesa liberalizacije viza za građane Kosova, da na sastanku nije bilo primjedbi i sporova, ali je navela da su pokrenuta "tehnička pitanja" koja će biti razmotrena u daljim diskusijama u okviru Grupe za vize.

"Kao što smo ranije rekli, danas nije bio dan odluke. Danas je bio dan otpočinjanja posljednje faze ovog procesa, koji je dugo bio u zastoju, ali koji je sada u pokretu ka svom rješenju, kako građani Kosova odavno zaslužuju", navela je Gervalla na Facebooku.

Kako je rekla, pred zemljama članicama, Komisija je još jednom potvrdila da je Kosovo ispunilo i nastavlja da ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i pozitivna preporuka koju je Komisija dala od 2018. godine ostaje na snazi.

"Danas je u Briselu proces liberalizacije viznog režima označio veoma važan korak napred. Diskusija koja je održana u Radnoj grupi za vize Savjeta EU, kako je saopštilo češko predsjedništvo, bila je veoma pozitivna. Pozdravljamo stavljanje pitanja viza na dnevni red Savjeta, po prvi put u ovoj formi. Takođe zahvaljujemo predsjedniku Savjeta EU, Češkoj Republici, na posvećenosti da se proces pomjeri što je prije moguće. Zahvalni smo zemljama članicama koje izražavaju podršku procesu koji treba da se završi uklanjanjem izolacionih barikada za građane Kosova", poručila je Gervalla.