Zamjenik premijera Besnik Bislimi potvrdio je da su neke zemlje u Radnoj grupi za vize Savjeta Evropske unije tražile da se liberalizacija viza za Kosovo poveže sa nekim tehničkim elementima, ali kako je rekao, Kosovo to smatra novim uslovima, prenio je Lajmi.

Bislimi je na ATV rekao da i sama Evropska unija zna da postoji dogovor da nema dodatnih uslova mimo 95 kriterijuma koje je Kosovo ispunilo.

"Informacije koje imamo iznutra pokazuju da apsolutno nije bilo zemlje koja je izrazila oklevanje ili primjedbe na liberalizaciju viza za Kosovo. Imamo tri vrste stavova - zemlje koje su podržale hitnu liberalizaciju bez bilo kakve rezerve, zemlje koje zbog političke dinamike nisu mogle da daju zvaničan stav jer su pod tehničkim mandatom, kao što su Italija, Švedska i Danska i postoji manjina koja se tome ne protivi, ali želi da ovo pitanje poveže sa nekim drugim elementima koji su za nas novi uslovi ili kriterijumi. Oni tvrde da su to tehničke stvari, ali za nas su to novi uslovi“, rekao je Bislimi.

On je potvrdio da postoje tendencije povezivanja vizne liberalizacije sa Evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS). 

"Glavni uslov je da liberalizacija viza stupi na snagu kada EU počne da operacionalizuje ETIAS sistem, koji se koristi za identifikaciju ili registraciju osoba koje putuju u EU iz onih zemalja koje su dobile bezvizni režim", rekao je Bislimi i istakao da trenutno nije poznat datum kada će taj sistem početi da funkcioniše.

Bislimi je rekao da se drugi element o kome je bilo riječi odnosi na harmonizaciju kosovskog viznog sistema sa onim u Evropskoj uniji.

"Postoji veliki broj zemalja koje uživaju slobodan režim sa Kosovom, ali koje imaju vizni režim sa EU. Postoji zahtjev Francuske da Kosovo uskladi ovaj sistem sa onim u EU“, rekao je Bislimi.

On je naveo i da će se sljedeći sastanak održati 9. novembra, a da će se do tada diplomatskim kanalima razgovarati sa državama koje su iznjele nove kriterijume.