Bivši ministar za integracije

Bivši ministar za integracije Bekim Çollaku izjavio je da je rušenje rezolucije Dicka Martija nemoguća misija, prenosi Euronews Albanija.

Çollaku je rekao da vlade Albanije i Kosova treba da rade zajedno i da koordinišu akcije sa međunarodnim partnerima po ovom pitanju.

"Gledajući jučerašnje trenutne reakcije nekoliko poslanika, predstavnika raznih poslaničkih grupa u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, čini se da je veoma teško, ako ne i nemoguća misija, doneti novu rezoluciju, koja bi poništila preliminarnu rezoluciju usvojenu 2011. godine", naveo je Çollaku.

On, međutim, smatra da albanska vlada treba blisko da sarađuje sa vladom Kosova, a prije svega da koordinira akcije sa međunarodnim partnerima - SAD, Njemačkom, Francuskom ili drugim evropskim zemljama.

Premijer Albanije Edi Rama je juče u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope pozvao tu instituciju da odustane od optužbi za trgovinu organima protiv Kosova.

Parlament Albanije je prije nekoliko mjeseci usvojio rezoluciju kojom se poništava izvještaj Dicka Martija o ubistvima ljudi i trgovini organima u Albaniji i na Kosovu, koja je prosljeđena Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Izvor: Euronews.al/Kosovoonline