Šef kancelarije EU na Kosovu

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomáš Szunyog izjavio je da presude Ustavnog suda moraju da se poštuju, da Kosovo mora da primjeni sporazum o slobodi kretanja, kao i da Kosovo treba da ima konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i da je osnova napretka u rukama Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Znate stav EU u vezi sa Ustavnim sudom. Poštujemo odluke suda. Jedan od sporazuma koji se mora primeniti je sloboda kretanja", rekao je Szunyog.

Kosovo još nije sprovelo presudu Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, na čemu insistiraju međunarodni predstavnici, a juče je Kosovo ponovo zabranilo dolazak direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića na Kosovo, gdje je planirao da prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji.

Szunyog je, između ostalog, rekao da će Kosovo biti podržano na svakom koraku, ali i da je je proces članstva u EU dug i zahtjeva mnogo rada, kao i da se konačna odluka o viznoj liberalizaciji ne može desiti sutra.

"Komisija je predložila liberalizaciju viza za Kosovo i ocjenila je da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju. Kosovo je ojačalo kapacitete koji proizlaze iz sporazuma o pridruživanju. Mali napredak je postignut u implementaciji. Kosovo je takođe učinilo da zakon funkcioniše. U borbi protiv korupcije Kosovo mora da ima konkretne rezultate", naveo je Szunyog.

Prema njegovim riječima, Kosovo nastavlja da napreduje u pogledu ljudskih prava, a napredovalo i u oblasti odbrane i svim poljima.

Szunyog je, međutim, naveo da u je Kosovo u zelenoj agendi postiglo mali napredak i da je  snabdjevanje energijom prilično zabrinjavajuće.

"Tu smo da podržimo Kosovo na svakom koraku. Za članstvo je proces veoma dug, potreban je rad", rekao je šef Kancelarije EU na Kosovu.

On je dodao i da je za viznu liberalizaciju važnije da Evropski savjet otpočne raspravu.

"Što se tiče liberalizacije s jedne strane, važno je da će Savjet započeti raspravu. Biće napretka i diskusija. To je važna i pozitivna stvar i to nije konačna odluka koja se može desiti sutra", rekao je Szunyog.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online