Dopuna i izmjena krivičnog zakonika

Vlada Kosova na jučerašnjoj 100. sjednici po redu odobrila je Nacrt zakona za dopunu i izmjenu krivičnog zakonika Kosova, a koji se odnosi na krivična djela – silovanje, seksualni napad, porodično nasilje i sajber kriminal. Nacrtom se predlažu strože kazne za počinioce pomenutih krivičnih djela.

Pored postojećih kazni kada su u pitanju krivična djela silovanje, seksualni napad i porodično nasilje, izmjenama i dopunama koje je juče odobrila vlada, licu koje se proglasi krivim za pomenuta djela, sada se dodaje i: zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i kandidatura za bilo koju javnu funkciju na 10 godina.

Takođe, predviđene su i neke dodatne dopunske kazne koje se odnose na: zabranu kupovine na aukcijama prodaje javne imovine, javnih dobara ili dozvola koje izdaje javni organ, zabranu prijavljivanja za strateškog investitora i bilo koji drugi oblik koristi od privilegija datih zakonom na snazi.

Kako je saopštila vlada, Nacrt predviđa i da se ne primjenjuje ublažavanje kazni za ova krivična djela.

Kako je objasnila ministrka pravde, Albulena Haxhiu, predviđen je i novi prekršaj, prema kojem će se kazniti svako ko, u cilju zastrašivanja ili prisiljavanja na radnje protiv nečije volje, svjesno izvrši psihičko, fizičko, seksualno nasilje direktno ili indirektno, nad ženama koje vrše javne funkcije ili su kandidatkinje za vršenje javnih funkcija.

Za to, kako je kazala, "novo krivično djelo“ biće zaprećena kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora, dok će se otežavajućom okolnošću smatrati, ukoliko je krivično djelo izvršeno organizovano.

Takođe, zakonom koji je juče odobren se predviđa i skraćivanje roka za istragu.

Nacrt zakona obuhvata i izmjenu koja se tiče obezbjeđivanja počinioca, gdje se predviđa da za krivična djela silovanje i porodično nasilje, sud odmah izriče mjeru pritvora kao jedinu mjeru da bi obezbjedio prisustvo počinioca, sa namjerom spriječavanja novog izvršenja krivičnog djela i za uspješnu primjenu postupka prema njemu.

Premijer Albin Kurti na sjednici je naglasio da je Nacrt bio neophodan, jer "sudije i tužioci ne reaguju onako kako bi trebalo na slučajeve silovanja ili porodičnog nasilja“.

Shodno tome, on je pomenuo slučaj silovanja jedanaestogodišnjakinje u Prištini, koji je potresao kosovsku i regionalnu javnost i zbog kog je do sada uhapšeno 12 osoba.

Još jednom je juče poručio da je javnost "zaprepašćena" tim događajem.

"Dok društvo reaguje masovnim protestima i traži pravdu za žrtve, pravosudni sistem ćuti", kazao je on.

Naglasio je da vlada ne može da obavlja dužnost sudije ili tužioca, ali ono što vlada može jeste da osmisli politiku, koja bi ih natjerala da reaguju i djeluju brže.

U skladu sa procedurama, Nacrt zakona o dopuni i izmjeni krivičnog zakonika Kosova, biće prosljeđen skupštinskim odborima, a potom i skupštini na usvajanje.