Izvještaj Evropske komisije

Premijer Kosova Albin Kurti je optimističan po pitanju procesa liberalizacije viza.

On je to izjavio 12. oktobra na konferenciji za novinare sa šefom Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Tomasom Šunjogom, nakon što je preuzeo Izveštaj Evropske komisije za 2022. godinu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varelyi) je u spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta u sredu 12. jula predstavio paket proširenja za zemlje koje nastoje da se pridruže EU.

U delu koji se odnosi na Kosovo, Evropska komisija je ponovo preporučila viznu liberalizaciju za Kosovu koju smatra "hitnom". Ovaj izveštaj će se naći na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra.

O dijalogu sa Srbijom

Na pitanje novinara da prokomentariše francusko-nemački predlog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kurti je rekao da takav predlog za konačni sporazum ne postoji.

"Postoje rasprave, postoje opcije, postoje testiranja, ali ne mogu da kažem da postoji nešto konkretno", rekao je on.

Ipak, naveo je da je optimistčan oko nastavka dijaloga sa Srbijom.

U izveštaju Evropske komisije se pominje i dijalog, odnosno od kosovskih vlasti se traži veća posvećenost u tom procesu i angažovanje u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 8. oktobra izjavio da su Francuska i Nemačka iznele predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN) u zamenu za brzo članstvo Srbije u EU.

Napomenuo je da je za tako nešto neprihvatljivo.

Kosovo i Srbija od 2011. godine, vode tehnički dijalog o normalizaciji odnosa, a od 2012. su počeli i razgovori na političkom nivou.

Poslednji sastanak između Kurtija i Vučića je održan 18. avgusta.

Dve strane imaju oštro suprotstavljene stavove. Dok Kosovo teži ka postizanju konačnog sporazuma uz međusobno priznanje, Srbija insistira na kompromisnom rešenju, iako nikada nije precizirala šta podrazumeva pod kompromisom.