Komesar za susjedstvo i proširenje

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije Olivér Várhelyi ponovio da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima i dodao da Evropska komisija zahtjeva više konstruktivnosti u dijalogu sa Beogradom, prenosi Koha.

Várhelyi je u predstavljanju paketa izvještaja o napretku Zapadnog Balkana, rekao da je Kosovo uložilo napore da ojača demokratiju, vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

"Kosovo je uživalo političku stabilnost tokom cijele godine i vlasti nastavljaju da demonstriraju svoju posvećenost na putu ka EU. Priznajemo da je Kosovo takođe uložilo napore da ojača demokratiju i vladavinu prava i da je intenziviralo borbu protiv korupcije. Radilo se na postavljanju temelja za održivi napredak u nekoliko oblasti, uključujući zelenu tranziciju, energiju i inovacije. Tokom naredne godine želimo da vidimo bržu i efikasniju realizaciju kosovske agende reformi EU. Što se tiče liberalizacije viza, Komisija stoji iza ocjene iz jula 2018. da je Kosovo ispunilo sve standarde. Prijedlog je još uvijek na čekanju u Evrospkom savjetu i mi podržavamo obnovljenu diskusije sa tehničkim ažuriranjem ove procjene. Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije, potrebno nam je Kosovo da se konstruktivno angažuje, kao što nam je potrebno da to učini i Beograd", rekao je Várhelyi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore