Mišljenje analitičara

Premijer Albanije Edi Rama održaće danas govor u Savjetu Evrope, gdje će predstaviti Rezoluciju Albanije protiv izvještaja Dicka Martija o trgovini organima. Advokat Skender Musa smatra da ukoliko izvještaj bude usvojen, otvoriće se put za izmjenu Zakona o Specijalizovanim vijećima, piše Lajmi.

"Ako je izvještaj Dicka Martija moguće proglasiti lažnim, posljedice bi bile veoma velike jer je on bio glavni stub za formiranje Specijalnog suda u Hagu. Tada će se otvoriti svi pravni putevi kosovskih institucija za izmjene zakona o specijalizovanim vijećima i ukidanje tog zakona. I da se istim odgovornostima i istim optužbama zaduži Osnovni sud u Prištini i posebno odjeljenje“, rekao je Musa.

Takođe, advokat Musa je posebno naveo obećanja političkih partija, rekavši da su pred izbore svi bili protiv Specijalnog suda.

Upitan da li misli da će zahtjev premijera Albanije Edija Rame biti odobren, advokat je izrazio optimizam zbog toga što je, prema njegovim riječima, EU shvatila da su taj izvještaj sponzorisale Srbija i Rusija.

"Mislim da se zahtjev Albanije, odnosno rezolucija koju su predstavili albanski poslanici, može odobriti jer su same optužnice predočene Specijalnom sudu i nijedan slučaj nije dio izvještaja Dicka Martija. Sada sve zemlje Evropske unije i Savjet Evrope shvataju da je izvještaj Dicka Martija izveštaj koji su sponzorisale Srbija i Rusija i kao takav mislim da će biti odobren zahtjev“, dodao je Musa.

Stručnjak za pravna pitanja, ujedno i direktor Kosovskog instituta za pravo Ehat Miftaraj izjavio je da rezolucija koju je inicirala Albanija može imati takav efekat u političkom i diplomatskom smislu da ospori vjerodostojnost izvještaja, ali u pravnom smislu ne može proizvesti nikakve posljedice.

"Kosovo je formiralo Specijalni sud, kroz promjenu Ustava, donošenjem posebnog zakona, kao i zaključivanjem bilateralnih sporazuma sa Kraljevinom Holandijom, kao rezultat međunarodnog opredjeljenja koje su institucije Republika Kosovo preuzele prema međunarodnim strateškim partnerima. Dakle, sve ovo se ne može poništiti ili ukinuti čak i ako se usvoji Rezolucija koju je predložila Albanija“, dodao je Miftaraj.

Albanija od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope traži da preispita Rezoluciju 1782 (2011), kojom će optužbe za ilegalnu trgovinu ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu biti proglašene neosnovanim, u svjetlu razvoja događaja koji su se desili tokom ove decenije, ažuriranim činjenicama, dokazima i informacijama, kao i posvećenosti, spremnosti i punoj saradnji Albanije i Kosova u službi istine i uspostavljanja pravde.

U okviru Specijalnog suda u Hagu treba da počnu suđenja liderima OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Rexhepu Selimiju i Jakupu Krasniqiju.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi