Novinar Idro Seferi kazao je da je razlog zbog čega kosovski zvaničnici sve do juče nisu priznali da postoji non-pejper Francuske i Njemačke o rješavanju kosovskog pitanja, taj što se dokument nije svideo ni Srbiji ni Kosovu. Kako je rekao u izjavi za Kosovo onlajn, strane u dijalogu nikada neće biti spremne na "teške političke odluke", ali moraju da rade na obezbjeđivanju sigurnije budućnosti za građane.

Seferi je u izjavi za Kosovo onlajn rekao da se kosovskoj strani nije dopalo to što dokumentom nije obuhvaćeno članstvo Kosovo u UN.

"Mediji na Kosovu objavili su izjavu njemačkog portparola da takav dokument ne postoji i mislim da je to razlog zbog čega kosovska vlast nije imala odgovor na pitanje o non-pejperu Francuske i Njemačke. Dokument se nije svideo ni Srbiji, a vjerujem ni Kosovu zbog toga što nije predvideo članstvo u Ujedinjene nacije", rekao je on.

Seferi smatra da dokument Francuske i Njemačke nije jedina varijanta i da postoji još mnogo prijedloga kojje treba razmatrati.

"Ja sam siguran da to nije jedini papir, mora da postoji još varijanti, ne samo od strane Njemačke i Francuske, i to su ideje koje treba da se razmatraju. Očigledno je da na Kosovu ceo proces dijaloga nema jasnu ideju, ne zna se dokle će se ići sa pregovorima, da li će biti prihvaćen model Francuske i Njemačke ili možda neki drugi", istakao je on.

Kako je dodao, najveći problem je to što i Kosovo i Srbija odbijaju sve prijedloge, što, kako je naveo, može stvoriti probleme ako se u budućnosti na stolu nađe neki prijedlog koji mora da bude prihvaćen.

"Čuli smo od predsjednika Vučića da se Srbiji nudi da Kosovo postane dio UN, ali sve te ideje nisu finalne dok ne vidimo finalni sporazum. Bilo je i ranije non-pejpera, bilo je i ideja o razgraničenju. Ono što ja vidim kao problem jeste da i na Kosovu i u Srbiji postoji otpor prema tim idejama, koje se odmah odbacuju zbog toga što javnost reaguje. Ali mislim da svi prijedlozi moraju da se razmotre i kao mogućnost da će oni biti ponuđeni i Srbiji i Kosovu, kada strane moraju biti spremne za odgovore na takve ponude", istakao je novinar u izjavi za Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima, Kosovo odbija mogućnost da će se na stolu naći nešto što se njima djelimično neće svideti, ali, kako je dodao, ignorisanje takvih dokumenata nije dobro za pregovore, jer smože da se desi da se dokument i zvanično nađe na stolu, a da se to nije razmotrilo unutar vlade, u skupštini i da nije predstavljeno javnosti.

"Javnost treba da prihvati rješenje kada do njega bude došlo", podvukao je Seferi.

Seferi je naglasio da svaki prijedlog koji dolazi od najmoćnijih država EU mora biti ozbiljno shvaćen i razmatran.

"Francuska i Njemačka su glavni akteri EU, to su najjače vlade od svih zemalja EU i šta god dolazi iz Pariza i Berlina treba da se shvati ozbiljno. Vašington je glavni akter u podršci pregovora, ali evropske zemlje imaju veliki uticaj i tu su da se pobrinu da rješenje u dijalogu ne proizvode loše stvari u regionu, jer će se njima to više reflektovati, nego što će se reflektovati u politici Vašingtona", rekao je on.

Novinar je naglasio da je potrebno više javnih debata o prijedlogu Njemačke i Francuske koje su dugo godina bile glavni akteri za rješavanje problema Kosova.

Na pitanje koliko su Srbija i Kosovo spremni da sprovedu sporazume koji su postignuti u Briselu, a najviše onaj o formiranju Zajednice srpskih opština, sagovornik portala ističe da strane nikada neće biti dovoljno spremne za to, ali da moraju da rade na tome, kako bi obezbjedili sigurniju budučnost za građane.

"Ni Srbija, ni Kosovo neće nikada biti potpuno spremni za implementaciju svih sporazuma postignutih u Briselu, ali moraju da se spremaju, jer sporazum mora da podrazumeva nešto. A ova situacija u kojoj živimo nije održiva u dugoročnom planu i dijalog će biti uspješan samo kada obe strane budu spremne da podrže sporazum. Ovaj problem ne može večno trajati, ljudi ni sada ne znaju šta će da bude 1. novembra, da li će da bude konflikta i žive sa  strahom. Sporazum će jednostavno da omogući siguran put i bezbjedniju budućnost za sve građane", zaključio je Seferi.

Izvor: Kosovo Online