Neće imati uticaja

Akademik Arsim Bajrami istakao je da je obraćanje premijera Albanije Edija Rame u Savjetu Evrope o izvještaju Dicka Martija veoma važno, ali da to neće zaustaviti rad Specijalnog suda u Hagu gdje se bivšim liderima OVK sudi za ratne zločine počinjenje tokom rata na Kosovu, prenosi Lajmi.

"To neće imati direktan uticaj na završetak procesa koji se odvija u Specijalizovanim komorama. Ali, bez sumnje, politički će biti moguće srušiti potpunu zavjeru koja je napravljena protiv visokih državnih i političkih lidera Kosova", rekao je on.

Kako je dodao, čak i ako rezoluciju Albanije odobri Savjet Evrope, kojom se od Evropske komisije traži da revidira svoju rezoluciju koja je postala osnov za formiranje Specijalnog suda, zaustavljanje rada tog suda je nemoguće.

"Teško je političkom odlukom Savjeta Evrope ili nekog drugog tijela ukinuti delokrug Specijalizovanih komora. Mislim da se taj proces ne može zaustaviti nikakvom političkom akcijom. Ali veoma je važno da proces koji se tamo odvija bude proces sa međunarodnim standardima, da se poštuju međunarodne konvencije i krivično zakonodavstvo Kosova, kako bi se izbjegle nepravde i materijalne i procesne povrede prema optuženima", kazao je Bajrami.

Prema njegovim riječima, i Skupština Kosova treba da odobri rezoluciju kojom traži od Specijalnog suda da svoju misiju obavlja korektno, poštujući Ustav i zakonodavstvo Kosova kao i evropske konvencije o ljudskim pravima.
 
Izvor: Kosovo online/Lajmi.net