Konačna odluka

Tokom zasjedanja Evropske komisije, Radna grupa za vize u Briselu će danas i sutra raditi na liberalizaciji viznog režima za Kosovo, ali će konačnu odluku o ukidanju viza za građane Kosova doneti EK kvalifikovanom većinom, prenosi Klan Kosova.

U nekim oblastima, izvještaj Evropske komisije neće ići u korist Kosova, ali po pitanju liberalizacije viznog režima, EK ostaje lojalna stavu iz 2018 godine.

Prema riječima Evropske komisije, trebalo bi ukinuti vizni režim za građane Kosova, jer su svi kriterijumi za to ispunjeni.

Na osnovu izvještaja i non-pejpera EK o liberalizaciji viza, radna grupa za vize u Briselu će u srijedu i četvrtak raditi na tom pitanju. U petak, 14. oktobra, sastaju se ministri unutrašnjih poslova EU.

Međutim, slobodno kretanje građana Kosova se ne pojavljuje kao tema razgovora.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će se govoriti o opštoj situaciji sa posebnim osvrtom na upravljanje spoljnim granicama i da će se u ovoj oblasti preduzeti akcije.

Konačnu odluku o liberalizaciji nakon okončanja preliminarnih procedura donosi EK kvalifikovanom većinom.

Predsjednica Vjosa Osmani rekla je da bi na sastanku 12. i 13. oktobra u Evropskoj komisiji mogao doći pozitivan odgovor za liberalizaciju viza.

"Nadamo se, naravno da smo optimisti, ali i oprezni što se tiče tog sastanka. Ali tu se ne završava, jer ima mnogo drugih koraka. Tako da očekujemo da će se na sastanku EK gdje će se sastati radna grupa za vize, čuti sve zemlje koje nas glasno podržavaju, bez obzira na njihov stav o nezavisnosti Kosova", rekla je ona.

Kako je dodala, ono što je važno jeste da je preispitivanje Evropske komisije, upućeno svim državama članicama, izuzetno pozitivno i istakla da potvrda EK o vizama obavještava sve države članice o reformama koje su sprovedene.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova