Nepravilno planiranje!

Lijek koji služi za liječenje više vrsta karcinoma nestao je sa Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova prije više od mjesec dana i ne zna se kada će zalihe biti dostupne, niti kako će se pacijenti snaći tokom nestašice, prenosi Reporteri.

Lijekove za kliniku Univerzitetsko kliničkog centra nabavlja centralna apoteka ove ustanove i ne znaju kada će ovaj lijek ponovo biti dostupan.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za onkologiju Arben Bislimi kaže da je nedostatak lijekova posljedica nepravilnog planiranja.

Prema njegovim riječima, lijek Pembrolizumab je 2021. korišćen za neke vrste bolesti, dok je od ove godine počeo da se preporučuje i za neke druge.

„Malo je van plana ispalo da je potrošeno više. Znači, planirano je, na primjer, samo za melanom (kožnu bolest), ali sada se daje i za druge patologije, za pluća, za probleme jednjaka i tako dalje“, kaže Bislimi za Radio Slobodna Evropa.

On dodaje da pembrolizumab spada u kategoriju lijekova sa visokim troškovima nabavke i da je u Kliničkom centru oko 30 pacijenata kojima je ova terapija neophodna.

Na pitanje da li Ministarstvo zdravlja ima mogućnost da pomogne pacijentima u obezbjeđivanju lijekova za imunoterapiju, iz ove ustanove kratko su pismeno odgovorili da su ti lekovi „od 2019. godine uvršteni na listu osnovnih lijekova”.

Prema riječima zdravstvenih zvaničnika, od početka ove godine do kraja septembra na Kosovu je identifikovano više od 1.120 novih slučajeva raka. Samo u jednom danu, oko 250 pacijenata dobije uslugu na Klinici za onkologiju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najčešći smrtni slučajevi su oboljeli od raka pluća, debelog crijeva, jetre, želuca i dojke.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri