Nedostatak radne snage

Nedostatak kvalifikovanih radnika i njihov odlazak sa Kosova neki su od razloga zbog kojih privrednici najavljuju da će dovoditi radnike iz Pakistana i Indonezije, a od institucija zahtjevaju da se fokusiraju na profesionalnu obuku u proizvodnim sektorima.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari istakla je da je to pitanje prioritet vlade i da je potrebno više saradnje javnog i privatnog sektora.

Njazi Musliu je vlasnik fabrike čeličnih konstrukcija, koja svu svoju proizvodnju izvozi u mnoge zemlje Evropske unije. Iako ima oko 80 zaposlenih, kaže da je jedan od najvećih problema sa kojim se suočava, nedostatak stručnih radnika. Kao rezultat takvog stanja i nepovezanosti privatnog sektora i obrazovnih institucija, od sljedeće godine tvrdi da će primati radnike iz Pakistana i Indonezije.

"U pregovorima smo sa nekim turskim kompanijama koje dovode radnike i iz Indonezije i Pakistana. Razmišljam da im napravim sklonište. Sljedeće godine moći ćemo da zaposlimo do 50 radnika", rekao je Musliu.

Ministarka Hajdari je istakla da ministarstvo na čijem je čelu radi na stručnom obrazovanju privatnog sektora.

"U poslednjih 20 godina imali smo mnogo intervencija i saradnje u stručnom obrazovanju, ali ako nemamo angažovan i veoma proaktivan privatni sektor, nećemo imati usklađivanje profila sa potrebama tržišta. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije to pokazuje u svakom izveštaju, ali i Ministarstvo industrije kroz analize prerađivačkog sektora" rekla je Hajdari.

Na Kosovu su otvoreni novi smjerovi u četiri stručne škole, kao što su frizerski, zidarski i hotelijerski, a privrednici traže takav fokus i koordinaciju i u proizvodnim sektorima.