Hrvatski inspektorat

Državni inspektorat Hrvatske saopštio je da su na uzorcima koji su uzeti od vina porijeklom sa Kosova, analize potvrdile da su falsifikovana, piše Koha.

Inspektorat je na pitanje Kohe saopštio da po zakonu odgovorni mogu zatražiti drugu analizu, a ako rezultat bude drugačiji, onda se može zahtjevati i treća analiza u ovlašćenoj laboratoriji.

"U skladu sa odredbama člana 93. Zakona o vinu, lica odgovorna za kvalitet vina mogu zahtjevati drugu analizu za potrebe stranke, a ako rezultat druge analize nije u skladu sa prvim rezultatom analize, nadležni inspektor može dostaviti i treću referencu na analizu u ovlašćenu laboratoriju", rekli su iz Inspektorata, ali nisu dali podatke o proizvođaču ili uvozniku vina.

Hrvatski "Večernji list" objavio je da je 80 odsto analiziranih uzoraka vina sa Kosova ove godine pokazalo da je riječ o falsifikovanim vinima.

"Iz Hrvatske su uzeta četiri uzorka, jedan iz Italije i devet iz trećih zemalja – pet sa Kosova, tri iz Sjeverne Makedonije i jedan iz Bosne i Hercegovine. Konačno su potvrđene tvrdnje koje naši proizvođači vina ponavljaju, od pet kosovskih vina, četiri su bila lažna. Čak se i onaj iz Bosne i Hercegovine pokazao lažnim, kao i dva iz Hrvatske", naveo je Večernji.