Lider LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da se premijer Kosova Albin Kurti ne razume u ekonomiju, ali da se razume u propagandu.

Abdixhiku je u objavi na Facebooku naveo da propaganda ne čini ekonomiju.

"Za dvije godine njegove vlade oboreni su neki od najnegativnijih ekonomskih rekorda u zemlji. Tri glavna makroekonomska indikatora, inflacija, trgovinski deficit i ekonomski rast, daju danas pravu sliku zemlje", napisao je Abdixhiku.

Predsjednik LDK navodi da su cijene porasle za 20 odsto od kako je na vlasti Albin Kurti.

"Ovo je rekord. Nikad viđeno prije. Poređenja radi, u Albaniji je inflacija samo 8 odsto. Osnovni proizvodi poput hljeba, brašna, mlijeka, ulja, jaja, struje i derivata danas su dva-tri puta skuplji nego prije dvije godine. Ali on ne vidi ovo povećanje cijena. On čak inflaciju tumači kao uspjeh", poručio je Abdixhiku.

Abdixhiku smatra da Kurti više voli da pominje povećanje izvoza za 300 miliona, dok namjerno ne pominje povećanje uvoza za 2,3 milijarde eura u toku dvije godine.

"14. februara 2021. trgovinski deficit – odnosno razlika između uvoza i izvoza – iznosila je tri milijarde eura. Očekuje se da će na kraju ove godine ova razlika dostići nevjerovatnih pet milijardi; rekord bez presedana. Dakle, 20 godina, u svim ekonomskim nedaćama, Kosovo ima razliku od 3 milijarde eura između uvoza i izvoza u zemlji. Toliko je nečinjenjem uništena proizvodna baza u zemlji, da će čitave generacije snositi ovu posljedicu", ističe on.

On dodaje da premijer godovori o privrednom rastu, dok će prema procjenama Svjetske banke Kosovo imati najniži privredni rast u posljednjih 10 godina.

"Sa samo 3,1 odsto rasta, prvi put poslije decenije, Kosovo će imati rast ispod balkanskog prosjeka. To je njegov razvoj ove godine", poručio je Abdixhiku.

On je naveo i da su kapitalne investicije na najnižoj istorijskoj realizaciji.

"Albin Kurti govori o ekonomskom razvoju odvojenom od društvene stvarnosti. Dobar premijer bi prihvatio teškoće koje danas imaju građani. Neka izađe i razgovara sa ljudima", napisao je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online