Paradoks da je Srbija u Partnerstvu za mir

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo ima jasnu namjeru da bude član NATO i da je paradoks to što je Srbija već 15 godina članica Partnerstva za mir, ali odbija da se pridruži najvećoj vojnoj alijansi na svetu i istovremeno održava čvrste odnose sa Rusijom, prenosi Reporteri.

Na 102. seminaru Parlamentarne skupštine NATO, Osmani je navela da su kosovske institucije posvećene jačanju vladavine prava, integraciji u EU i sjevernoatlantske strukture.

Osmani je dodala da će članstvo u Evropskoj uniji i NATO doprineti povećanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

"U vezi sa opasnostima po bezbjednosnu arhitekturu u Evropi kao rezultatom rata u Ukrajini i implikacijama ovih dešavanja na Zapadnom Balkanu, predsjednica Osmani je istakla da su evroatlantske integracije Zapadnog Balkana evropski strateški interes za međunarodni mir i bezbjednost", navodi se u saopštenju Kancelarije Predsjedništva.

Prema njenim riječima, većina zemalja regiona, osim Srbije, posvećena je zajedničkim evroatlantskim demokratskim vrednostima i kolektivnoj bezbjednosti.

Komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major John Harris je tokom nedavne posjete Srbiji izjavio da "treba razumeti složenost situacije i mi zato poštujemo vojnu neutralnost Srbije, ali radimo i na širenju civilne saradnje".

Dodao je tokom prilikom i da partnerstvo sa Srbijom sve više prerasta u prijateljstvo, između dvije vojske, ali i među ljudima.

"General Mojsilović i ja smo shvatili prije neki dan, da smo dio Programa partnerstva od kada on postoji. Ja sam bio dio američke delegacije iz Ohaja koja je došla prvu posjetu u Srbiji, a general Mojsilović bio je član prve srpske delegacije koja je došla u Ohajo kada je Program i pokrenut. Ta prijateljstva su važna i ljude koje sam ovde upoznao smatram prijateljima za ceo život", podsetio je komandant Nacionalne garde.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri