Dijalog  PR-BG

Premijer Albin Kurti rekao je da je optimista da će sporazum Kosova i Srbije biti postignut nakon novog pristupa koji je kreiran u Briselu, prenosi Koha.

Na 102. Rose-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO, Kurti je rekao je da je na sastanku 18. avgusta prva tema razgovora bio opšti okvir sporazuma.

"Optimista sam po pitanju dijaloga u Briselu. Dijalog ne treba da služi samo za upravljanje krizama, već dijalog treba da služi za dogovor. Ušli smo u novu fazu od 18. avgusta ove godine, to je nova faza, jer je prva tema u kabinetu Borella u Briselu je bio opšti okvir sporazuma. Dakle, dijalog za sporazum, razgovaraćemo o okviru“, rekao je Kurti.

„Optimista sam. U prošlosti, priznavanje nezavisnosti Kosova je bio motivacioni pristup za odugovlačenje. Ako kažete Srbiji da će nezavisnost doći do kraja, ohrabrujete je da odloži kraj. Ne kažem da neće biti drugih tačaka u dogovoru, ali centralni dio će biti međusobno priznavanje. Ovaj novi pristup, sa novom agendom u Briselu gdje namjeravamo da opšti okvir sporazuma bude tema broj jedan u razgovorima, čini me optimistom u pogledu meseci koji su pred nama da postignemo pravno obavezujući sporazum", naveo je Kurti.

S druge stane, poslanik Alijanse za budućnost Pal Lekaj je naveo da ne očekuje da će sa aktuelnom vladom biti postignut konačan sporazum Kosova i Srbije jer, kako je rekao, dolaskom Albina Kurtija na mjesto premijera dijalog je postao tehnički, dok se za vrijeme vlade Ramusha Haradinaj govorilo o uzajamno priznavanje.

"Sumnjam da ovakvim pristupom Kurti može da finalizuje konačan sporazum sa Srbijom. Naravno, kada je konfrontacija sa Srbijom u pitanju, mi podržavamo Kurtija, ali pod uslovom da u konačnom dogovoru, koji mora da se završi međusobnim priznanjem, američka uloga bude vodeća", rekao je Lekaj u intervjuu za Reporteri.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio je da je Kosovo u Briselu preuzelo obavezu da formira Zajednicu srpskih opština i da to mora biti implemetirano. Rohde kaže da se na ZSO "ne treba fokusirati kao Republiku Srpsku". Prema njegovim riječima, u Evropi postoji mnogo modela po kojima može da se rješava takav problem.

Bivši zamjenik premijera Driton Selmanaj iz LDK izneo je ozbiljne primjedbe na vladu Albina Kurtija o tome kako vodi dijalog, dodajući da ne znaju šta je platforma.

Prema njegovim riječima, pristup Vlade uz potpunu netransparentnost je zastrašujući pristup.

Zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi kazao je da dijalog Kosova i Srbije sada nije u boljoj poziciji od one u kojoj je bio 2011. godine, dodajući da postoji mnogo razloga zašto dijalog nije dao željene rezultate.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore