Stav opozicije

Poslanici opozicionih partija na Kosovu izrazili su zabrinutost zbog neodgovarajućeg načina na koji vlada upravlja ekonomskom krizom i poručili da Vlada treba odmah da reaguje kako ne bi došlo do ekonomske blokade budući da njeni čelnici upozoravaju da Kosovu predstoji veoma teška zima, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa rekao je da se građani svakodnevno suočavaju sa visokim cijenama i nedostatkom energije i optužio vladu da još nema ugovor koji bi omogućio da se obezbjedi povoljnija cijena energije kao što su to učinili drugi u regionu.

"Osim toga što se svakodnevno kao građani suočavamo sa visokim cijenama, inflacijom sa nedostatkom energenata i tvrdnjama da ćemo imati tešku zimu zbog nedostatka struje, proglasili su vanredno stanje i još uvijek nisu uspjeli da sklope ugovor da obezbjede jeftiniju energiju", rekao je Beqa.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku-Rexhepi rekla je da premier Albin Kurti ne zna kako da vodi Kosovo, pa kaže da mu je potrebna saradnja sa opozicijom.

Bunjaku-Rexhepi je navela da je Kurtijeva vlada odbacila predloge koje su dali za izlazak iz ekonomske krize.

"Cijene su alarmantne. Čak je i hljeb poskupeo i to nema veze sa upravljanjem jer Kosovo funkcioniše samo. Ne znaju kako da vode Kosovo. Gospodin Kurti je paranoičan i ima određeni preterani ego. Od premijera se traži da radi, zalaže se, korektno i sarađuje sa opozicijom i građanima, a sada je suprotstavljen građanima. Nemoguće nam je brojčano da rušimo ovu vlast. Dali smo prijedloge za ekonomsku krizu, energetiku i obrazovanje. Međutim, nijedan prijedlog LDK nije uzet u obzir", rekla je Bunjaku-Rexhepi.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj je naglasio da je Kosovo u dubokoj ekonomskoj krizi i naglašava da nema ulaganja iz inostranstva.

On je poručio da Vlada treba odmah da reaguje kako ne bi došlo do ekonomske blokade.

"Što se tiče ekonomske krize, poznato je da smo u dubokoj ekonomskoj krizi kada nema razvoja, nema investicija, ni stranih ni domaćih, a situacija je alarmantna. Ako pogledamo korake koji se preduzimaju za socijalne pakete, to je samo da se kupi vrijeme, ali ne i za ekonomski razvoj. Dakle, Vlada mora da djeluje i ne dozvoli ekonomsku blokadu. A kada vidimo enormno povećanje cijena, mislim da nas čeka teška zima", rekao je Lekaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online