Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi istakao je da su ciljevi Kosova, pored ekonomskog rasta, podnešenje aplikacije za članstvo u NATO i EU i dodao da je pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova na vrhu dnevnog reda Saveta Evrope, prenosi Lajmi.

Bislimi je na seminaru Parlamentarne skupštine NATO koja je danas održana u Prištini govorio o ciljevima evropske agende Kosova, navodeći da su ove godine aplicirali za članstvo u Savjetu Evrope, kao i da je pitanje liberalizacije viznog režima stavljeno na vrh dnevnog reda.

"Prošlo je šest godina od početka primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Kosovo je jedina zemlja koja još nije podnela zahtjev za članstvo u EU. Takođe, cilj nam ječlanstvo u NATO, počev od članstva u Programu partnerstva za mir. Što se tiče pitanja dijaloga, Kosovo ima konstruktivan pristup, aktivna je strana, posvećena procesu i sa ciljem postizanja konačnog, trajnog, pravno obavezujućeg sporazuma, usredsređenog na međusobno priznavanje", poručio je Bislimi.

Bislimi je istakao da je Vlada Kosova fokusarina na zapošljavanje i poboljšanje pravosuđa.

On je dodao da ekonomski rast mora biti održiv, pri čemu poseban akcenat Vlada Kosova stavlja na društvenu stabilnost i jednaku raspodjelu.
 
"Tokom prošle godine Kosovo je zabilježilo dvocifreni privredni rast od 10,7 odsto, došlo je do velikog povećanja izvoza od više od 67odsto na godišnjem nivou, povećanja stranih direktnih investicija i uspješnih napora u pravcu formalizacije privrede. Takođe, prihodi budžeta su povećani za preko 30 odsto. Kada građani i poslovna zajednica vjeruju institucijama, to se pretvara u bolji učinak“, rekao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi