Ministar odbrane

Ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je danas da Srbija uzima novac iz Evrope da bi kupovala rusko i kinesko oružje, prenosi Reporteri.

"Srbija se krije u sivoj zoni, uzima novac od Evrope i kupuje rusko i kinesko oružje, Srbija mora da osjeti pritisak evropskih zemalja. Neke NATO i evropske države ne žele da idu predaleko, kako bi krenule ka EU i NATO u budućnosti, ali mora da postoji jasna poruka od partnera da ne možete da igrate na dvije stolice", rekao je on.

On je na seminaru Parlamentarne skupštine u Prištini rekao da je KFOR bio od pomoći KBS-u, a da je fokus njegovog rada kao ministra priprema Kosova za članstvo u NATO.

"Kfor je bio rame uz rame sa nama, pomogao nam je u sektoru bezbjednosti jer je proces tranzicionog plana sproveden, za to je potrebno 10 godina i saradnja sa saveznicima i partnerima. Plan se razvija u tri faze, Kosovo je imao sreću da imam vojno prisustvo u misijama 17 zemalja... KBS je dostigao operativne kapacitete, ispunio sam obećanje koje proizilazi iz zakonodavnog paketa za civilni nadzor vojnog subjekta", rekao je on.

Mehaj je rekao da želi da KBS ide i u druge mirovne misije širom svijeta, a izrazio je i težnju Kosova za članstvo u Jadranskoj povelji.

"Kao mala zemlja želimo da budemo više uključeni u mirovne misije širom svijeta, da izvozimo bezbjednost, a ne da je samo konzumiramo, odnosno da sarađujemo sa partnerima i drugim državama članicama NATO-a da se angažujemo u operacijama u inostranstvu. Fokusirali smo se i na regionalne inicijative, A5 je kreiran da motivišemo i angažujemo zemlje ka NATO integraciji, a ne da blokiramo jedni druge, jer je počelo sa A3, pa tražimo punu integraciju u Jadransku povelju, normalno zavisimo od glasanja", rekao je on.
Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline