Potpredsjednik AAK-a

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj zahtjeva ostavku premijera Albina Kurtija zbog provokacije građana, jer kako kaže, načinom na koji upravlja, podstiče pobune i proteste, prenosi Reporteri.

"Ušli smo u ekonomsku krizu sa enormnim poskupljenjima. Prije nekoliko dana odobrena je odluka o proglašenju energetske vanredne situacije, a sada se ne isplaćuju plate prosvetnih radnika. Ova vlast ne želi dobro zemlji, ona hoće pobune i proteste. Bolje da ova vlast podnese ostavku nego da provocira građane, u ovom slučaju nastavnike koji su zaista u lošoj situaciji", kaže on.

Dodaje da insistiranje premijera Albina Kurtija da ne isplati štrajkače nije ništa drugo nego diktatura.

"To je slabost Vlade Kosova, lično premijera sa svojom tvrdoglavošću. Vlada Kosova je ovom akcijom htela da frustrira nastavnike i građane da imamo pobunu. To se dešavalo samo u režimima u kojima su dominirali tvrdoglavost i diktatura", dodaje Lekaj.

Govoreći o nesprovođenju mape puta za energetski sporazum na sjeveru Kosova, Lekaj traži da se uključi i Evropska unija kako bi se pronašlo rješenje.

Lekaj kaže da Vlada Kosova ne treba da sedi skrštenih ruku i plaća odštetu gubitaka energije koja iznosi 110 miliona eura.

"Kosovska strana je ispunila svoje obaveze, ali ne treba da sedimo skrštenih ruku i plaćamo štete koje nanose velike gubitke budžetu Kosova. Na kraju ove fiskalne godine Vlada Kosova će platiti 110 miliona za neposlušnost građana koji ne plaćaju struju", zaključuje Lekaj.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline