Slovenački predsjednik

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je da postoji jedan način da ne dođe do podjele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u Evropsku uniju, prenosi podgorička Pobjeda.

On je na 2BS Forumu u Budvi rekao da je u vezi sa pšroširenjem EU neko vrijeme postojao optimizan, ali da je opao, kao i da je manje volje bilo u Briselu.

"Zbog rata u Ukraijini mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali da objasnimo i EU. Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu, rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i da u Briselu treba da su fleksibilniji", rekao je Pahor.

On je izrazio nadu da će Brisel napraviti i nekoliko koraka u tom smjeru.

"To su vizna liberalizacija, davanje statusa BiH, i davanje signala da evropska zajednica čini sve da bi Balkan uvela u članstvo", rekao je on.

Smatra i da će, ako dođe do proširenje, sve zemlje Balkana pristupiti u manje više istom periodu.

"Da bi došlo do proširenja Balkana, da li je potreban rat. Mislim da je odgovornost svih nas u regionu da učunimo sve da Balkan uđe u EU kao stabilan region. Mislim da će biti jedna od posljedica rata u Ukrajini nova podjela u Evropi koja je nestala sa padom Berlinskog zida. Jedan je način da ne dođe do podjele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u EU. To u punoj mjeri zavisi od toga kako će Vučić i Srbija regulisati stratešku situaciju u kojoj je", smatra Pahor.
 
Izvor: pobjeda.me