Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je da je datum kada će Savjet Evrope raspravljati o zahtjevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope pitanje za Irsku kao sljedećeg predsedavajućeg tom organizacijom, prenosi Telegrafi.

Gërvalla-Schwarz je istakla da će delegacije Skupštine Kosova po prvi put učestvovati u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

"Odlučili smo da u maju predamo aplikaciju za članstvo i ima pomaka u tom pogledu. Naša delegacija iz Skupštine Kosova će po prvi put učestvovati u Parlamentarnoj skupštini sa punim pravom da govori i ovo je dobar napredak", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ona nije željela da navede datume kada će biti obrađen zahtjev Kosova za članstvo u SE.

"Nije moje da kažem datum, jer je to pitanje za sljedećeg predsjedavajućeg. Irska je sljedeća predsjedavajuća Savjetom Evrope i na njoj je da odluči kojim tempom će ići taj proces. Ono što mogu da kažem je da smo veoma blizu trenutka kada će naš zahtev biti obrađen u Parlamentarnoj skupštini", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Zahtjev Kosova za članstvo u SE nije bio na dnevnom redu Komiteta ministara Savjeta Evrope 5. oktobra i nije određen ni datum kada će se o tome raspravljati, a Gërvalla-Schwarz tvrdi da aplikacija Kosova nije "skinuta" sa dnevnog reda sastanka Komiteta ministara SE.

"Kosovo nije skinuto sa dnevnog reda. Kosovo nije bilo na dnevnom redu, ali se na sastanku 5. oktobra o tome razgovaralo i napravljen je dobar napredak", naglasila je Gërvalla-Schwarz.

Ona je navela da su mnoge zemlje čekale godinama za prijem u SE, i dodala da vjeruje da će Kosovo proces članstva završiti brzo.

"Vjerujem da će Kosovo postaviti jedan od rekorda za brzo članstvo u Savjetu Evrope, jer mislim da i atmosfera i napredak Kosova to omogućavaju", dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi