Predsjednica

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da nema "pukotina" u odnosima sa albanskim premijerom Edijem Ramom, ali da se ne slaže sa njim po pitanju inicijative "Otvoreni Balkan i da mu zamjera što zločine na Kosovu naziva etničkim čišćenjem, a ne genocidom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osmani je navela da Kosovo i Albanija imaju i uvijek će imati bratske odnose i da to znači da se međusobno podržavaju gde god to mogu.

Na pitanje da li je sve u redu kada je riječ o odnosu sa Edijem Ramom i da li je imala priliku da se njim sretne u Pragu, Osmani je navela da se nije sastala sa Ramom jer je njen fokus bio da Kosovo dobije podršku država kojih još uvijek nema, a ne onih čiju podršku ima.

"I, naravno, podrška Albanije, što se tiče članstva u međunarodnim organizacijama, nama je jasna. Ne moram da ubeđujem Albaniju da glasa za Kosovo za članstvo u Savjetu Evrope, ali moram da ubedim mnoge druge zemlje koje su članice Savjeta Evrope da nas podrže u ovom procesu. Što se tiče pitanja koja nas dijele, ne slažemo, što se tiče pitanja 'Otvorenog Balkana', a tu su i druga pitanja za koja jednostavno ne moram da vam govorim kakav stav ima Albanija, jer je taj stav javan", rekla je Osmani u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Kako je navela, stav premijera Rame o Srbiji je javan i može se naći u njegovim govorima.

"Njegov stav je javan, on zločine na Kosovu naziva jednostavno etničkim čišćenjem, dok one u Bosni i Hercegovini naziva genocidom. Vi dobro znate da su međunarodni sudovi, uključujući i Haški tribunal, odlučili da su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni na Kosovu. I uvjereni smo da će genocid počinjen na Kosovu vrlo brzo biti dokazan, jer cilj Srbije nije bio samo da protjera albanske građane sa Kosova. Cilj je bio istrebljenje naroda Kosova. Dovoljno je vidjeti kako su izvršeni neki od najstrašnijih masakra, uključujući one u Đakovici, u Pokleku i Glogovcu, Račku i mnogim drugim mjestima, da bi se shvatilo da je cilj bilo istrebljenje, a ne samo protjerivanje. Dakle, svijesti ovo jednostavno na deportaciju je velika šteta za celokupnu žrtvu koju je podneo albanski narod", kaže Osmani.

Prema njenim riječima, ako bilo ko kaže da je na Kosovu samo sprovedeno etničko čišćenje, odgovor je da je sam NATO, kada je intervenisao na Kosovu, dao zvaničnu izjavu da interveniše kako bi zaustavio genocid.

Osmani je navela da je njemački kancelar Olaf Scholz konferenciji za novinare sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da se na Kosovu dešavao genocid i da se zato inetrvenisalo, kao i da je američki predsjednik Joseph Biden to rekao u Senatu kada je bio senator tokom ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Izvor: RSE