Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da Ustavni sud Kosova jasno zauzeo stav da ne može da postoji Zajednica srpskih opština koja stvara jedinstven etnički entitet i da ne može da ima izvršna ovlašćenja, ali da ako neko želi da ujedini opštine oko određenih agendi da promoviše interese i lobira za te interese kao što je ZSO, koja je registrovana kao nevladina organizacija, te stvari nisu zabranjene, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje o tome da međunarodni partneri takođe traže od Kosova da formira ZSO i da li će je formirati, Osmani kaže da međunarodni partneri, naravno, kao opšti princip imaju da se sve što se potpiše u Briselu sprovodi, ali i navodi da je sporazum o ZSO poništio Ustavni sud Kosova jer su 23 člana Ustava Kosova prekršena onim što je dogovoreno u Briselu.

"Stoga, kao lideri Kosova, mi smo posvećeni našem Ustavu", rekla je Osmani u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Osmani je navela da je Ustavni sud jasno pokazao da ne može da postoji ZSO koja stvara jedinstven etnički entitet, ne može da ima izvršna ovlašćenja i ne može da postoji Zajednica koja stvara novi ili srednji sloj upravljanja između opštinama i centralnog nivoa jer bi sve to, kako je rekla, bilo u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

"Sud dozvoljava osnivanje udruženja bez izvršnih ovlašćenja, koja nisu homogena. Dakle, oni su savez opština koji se okupljaju za određena pitanja ili određene agende i lobiraju za njih kod centralnih institucija", kaže Osmani.

Prema njenim riječima, ono što Ustavni sud traži već postoji u kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi, tako da nije da Kosovo nije preduzelo nikakve korake.

Na pitanje zašto se onda ne formira ZSO, Osmani kaže da je to zato što same opštine ne preduzimaju takvu inicijativu.

"Podržavam svaku inicijativu koja nije u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo i opštinama je već dozvoljeno da se pridruže multietničkim udruženjima, bez izvršnih ovlašćenja, odnosno kao nevladine organizacije", rekla je Osmani upitana da li podržava formiranje ZSO.

Kako je navela, to pravo imaju Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji postoji od osnivanja Kosova, i to je jedan od zakona koji potiče iz Ahtisaarijevog paketa.

"Imaju to pravo, ono što im Ustavni sud daje, to pravo već imaju. Dakle, od Republike Kosovo nisu potrebni nikakvi dodatni koraci, jer su ti koraci već preduzeti i legalizovani. Oni su dio važećih zakona u Republici Kosovo. Ako neko želi da ujedini opštine oko određenih agendi da promoviše interese, da lobira za te interese kao što je Asocijacija kosovskih opština, koja je registrovana kao NVO, te stvari nisu zabranjene. Ali ako neko želi izvršna ovlašćenja, hoće da ide dalje od Ustava i odluke Ustavnog suda, naravno da takve stvari nisu dozvoljene i ne možemo mimo našeg Ustava", navela je Osmani.

Prema njenim riječima, Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da se opštine mogu pridružiti nevladinim organizacijama da lobiraju za određene interese, ali bez izvršnih ovlašćenja.

"Otvoreni Balkan" incijativa tri, a ne šest država Zapadnog Balkana

Upitana zašto Kosovo nije dio "Otvorenog Balkana", inicijative koju podržavaju SAD i EU, Osmani je rekla ne bi sa takvom sigurnošću rekla da SAD ili EU podržavaju "Otvoreni Balkan".

"Imali smo sastanak sa državnim sekretarom (Antoniyem Blinkenom) i ovo pitanje nismo pokrenuli niti smo tražili. S druge strane, u izjavama pojedinih zvaničnika State departmenta navodi se da je preduslov za punu podršku ovoj inicijativi iz Sjedinjenih Država da ona obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana", navela je Osmani.

Kako je rekla, "Otvoreni Balkan" je inicijativa "tri države, a ne šest država Zapadnog Balkana" i da, shodno tome, osnovni preduslov SAD, odnosno inkluzivnost, još nije ispunjen.

"Isto smo čuli i od zvaničnika Evropske unije. Dakle, nema visokog zvaničnika EU koji je tražio da uđemo na Otvoreni Balkan. Naprotiv, na našim zatvorenim sastancima, izražena je velika doza skepticizma zvaničnika Evropske unije u vezi sa ovom inicijativom. Izrazili smo zabrinutost u vezi sa nedostatkom inkluzivnosti od rođenja inicijative, što je preduslov, i nedostatkom jednakog tretmana svih. Kosovo ne ulazi u inicijative, u kojima se ne tretira kao ravnopravno. I, vjerujem da u tim inicijativama u kojima Srbija ima ključnu ulogu, ne možemo ni očekivati da budemo tretirani kao takvi", rekla je Osmani.

Druge zabrinutosti, navela je, odnose se na pitanja evropskih integracija koja bi se mogla zloupotrebiti kao dugoročna čekaonica.

"Zatim imamo zabrinutost sa aspekta ekonomije i bezbjednosti i sve smo to stavili do znanja svim našim partnerima i oni poštuju ovaj stav", rekla je Osmani.

Na konstataciju da je izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, međutim, rekao da je to više ekonomska, a ne politička inicijativa i da bi bilo dobro da se pridruže, Osmani kaže da ništa na Zapadnom Balkanu ne može izbeći tom političkom sočivu.

"Sve je, zapravo, političko, pogotovo postaje još više politički kada Srbija ima ključnu ulogu u tome", navela je predsjednica Kosova.

Izvor: RSE