Reakcija

Ministarstvo finansija najavilo je da će danas obraditi plate nastavnika, ako liste budu ponovno potvrđene, uzimajući u obzir saglasnost Ministatsva prosvjete na novi kalendar nastave, koji predviđa nadoknadu časova za septembar.

U međuvremenu, iz Sindikata obrazovanja su za Radio Kosova najavili da će čekati do 16 sati, a ako do tada ne budu isplaćene plate, slijedit će zakonske procedure.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je od budžetskih organizacija ponovno zatražilo potvrdu platnih lista, s obzirom na saglasnost Ministarstva prosvjete na novi kalendar nastave koji predviđa nadoknadu časova za septembar.

Kako se navodi u saopštenju, ukoliko se to učini i nakon ponovne potvrde lista, plate prosvjetnih radnika bit će obrađene tokom današnjeg dana.

U vezi s tim, potpredsjednica Sindikata obrazovanja, Vjollca Shala, rekla je da će čekati danas do 16:00 sati da se isplate obave, a ako se to ne dogodi, onda će ići zakonskim putem.

"Mi ćemo pričekajte i danas do 16 sati da Vlada Kosova izvrši isplatu plata za sve prosvjetne radnike”, rekla je Shala.

“Inače, uputili smo zahtjev Ministarstvu finansija i direktoru Državnog trezora da dobijemo odgovor zašto te isplate još nisu izvršene. A ako se to ne dogodi, onda ćemo krenuti zakonskim putem".

U međuvremenu, povodom školskog kalendara koji je objavilo Ministarstvo prosvjete, Savjet roditelja je saopštio da su se roditelji apsolutno protivili nadoknadi izgubljenih časova subotom kao rezultat štrajka.

Savjet je u danas objavljenom saopštenju rekao da nastava subotom šteti procesu učenja za ostale dane u sedmici. Prema mišljenju Savjeta, ni roditelji ni djeca nemaju nikakvu odgovornost za izgubljene časove, stoga nemaju razloga snositi dodatna opterećenja i uskraćivati im vanškolski život kako bi to nadoknadili.