Traže da se liste ponovo potvrde

Iz Ministarstva finansija saopštili su da su od budžetskih organizacija zatražili ponovnu potvrdu platnih lista nakon odluke o nadoknadi izgubljenih časova za septembar, piše Reporteri.net.

U obavijesti Ministarstva prosvjete stoji da moraju odlučiti hoće li plate obraditi kao akontacije za septembarske sate koji će biti nadoknađeni prema novom kalendaru nastave koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete, a u suprotnom iz Ministarstva finansija kažu da su moraju postupiti prema član 18. Zakona o štrajku.

Tamo je najavljeno da će nakon završetka ovih postupaka Trezor danas pristupiti izvršenju plata.

"Ministarstvo finasija, rada i transfera objavljuje da je, uzimajući u obzir odobrenje novog kalendara nastave od strane Ministarstva prosvjete, koji predviđa nadoknadu izgubljenih časova u septembru, još jednom zatražio od budžetskih organizacija da ponovno potvrde platne liste, podsjećajući ih na njihove zakonske obveze iz član 18. Zakona o štrajku.

Budžetske organizacije moraju odlučiti hoće li procesuirati plate kao akontacija za septembarske časove koji će biti nadoknađeni prema novom kalendaru nastave koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete, u suprotnom moraju postupiti u skladu s članom 18. Zakona o štrajku. Nakon završetka procedura i ponovne potvrde popisa od strane budžetske organizacije da se isplata odvija u skladu s novim kalendarom nastave, Trezor će danas pristupiti izvršenju plata.

Sve ovo, imajući u vidu da nastavnici na Kosovu više ne štrajkaju, da učenici sada napreduju u svim školama i na svim nivoima, te da većina nastavnika nije preferirala i nije se slagala sa štrajkom, te da je Ministarstvo prosvjete odobrilo novi kalendar školske 2022/23. godine koji predviđa održavanje časova iz septembra, čime se osigurava zakonitost trošenja javnog novca.

Ministarstvo finasija, rada i transfera ostaje posvećeno dobrobiti građana i finansiranju državnih prioriteta, ali uvijek vodeći računa da se javni novac troši u skladu s važećim zakonodavstvom”, navodi se u saopštenju.