Ljekari nisu krivi!

Zamjenik predsjednika Ljekarske komore Kosova Naser Gjonbalaj rekao je da je nedostatak komunikacije glavni problem u zdravstvu, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da ovaj problem nije nastao zbog ministra Rifata Limaja, već da je problem koji traje.

"Neočekivane vijesti, u komunikaciji koje smo imali sa ministrom o takvoj temi nije bilo riječi. Posljednja komunikacija bila je tokom ove nedjelje, nije dao da se razume da postoji indeks odlaska, neočekivano je. Problem institucionalne komunikacije u zdravstvu je kontinuiran, nedostaju komunikacione veze", rekao je on.

Gjonbalaj je dodao da se zdravstveni sistem konstantno reformiše, od nezavisnosti Kosova.

"Postoje stalni pokušaji da se situacija promjeni, ali da li se to postiže? Svaki ministar koji dolazi ima dugoročne i kratkoročne projekte, u stvari ima riječi, stalno smo u zdravstvu i reformi zakonodavstva, od nezavisnosti smo u reformi. U stvarnosti, sve ovo radimo bez analize, nedostaje zakon koji bi to regulisao", rekao je on.

Menadžerka projekta u Demokratskom institutu Kosova Diana Metushi smatra da je zdravstvena situacija na Kosovu žalosna i istakla da česte smene ministara samo pogoršavaju  situaciju.

"Zdravstvo je u lošem stanju. Smene u ovom resoru samo dodaju težinu ozbiljnoj situaciji sa kojom se suočavamo jer svaki ministar mora da krene iz početka, a krivica je na tom prethodniku. Sa druge strane odlažemo početak unapređenja prakse ili bilo kog konkretnog projekta iz kojeg bi koristi imali građani", rekla je Metushi.

Metushi je istakla i da je Vlada Kosova zakazala u alokaciji javnih resursa u službi građana.

Kako je pojasnila, dokle god investicioni novac ostaje u Vladi, ljekari bježe sa Kosova, a građani su i dalje prinuđeni da kupuju lijekove.

"Ljekari nas napuštaju, građani plaćaju lijekove, naš novac ostaje u Vladi, imamo propust Vlade u izdvajanju javnih sredstava da služe građanima", rekla je Metushi.

Ona je kritikovala i to što se problemi ne analiziraju i ne rješavaju na osnovu nalaza analiza u zdravstvenom sistemu Kosova.

"Glavna briga je odlazak naših ljekara i loša usluga pacijentima. Ako je neko od naših ljekara dobar za Njemačku, onda je problem u sistemu, zašto odlazi odavde. Ako pacijent ne dobije traženu uslugu, nije u pitanju ljekar, već sistem", rekla je ona.

Novinarka TIME-a Saranda Ramaj izjavila je da premijer Kosova Albin Kurti nije upućen u zdravstvene probleme na Kosovu, kao i da ga Komitet za zdravstvo ne obavještava tačno.

Ramaj je rekla da se Komitet ne bavi stvarnim problemima kao što je odlazak ljekara.

Govoreći o ostavci ministra zdravlja Rifata Latifija ona je rekla da je on imao viziju koja se nije poklapala sa vizijom vlade.

"Latifijeva vizija se nije poklapala sa vizijom Vlade, nije se pominjalo osiguranje, razgovaralo se o telemedicini. Telemedicina je Latifijev privatni projekat", rekla je ona i dodala da je njegova ostavka nije iznenadila jer je imao stalne nesuglasice i sukobe sa svojim osobljem.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline