Osnovno tužilaštvo u Prištini

Osnovno tužilaštvo u Prištini zatražilo je da se predmet protiv aktuelne ministarke pravde Albulene Haxhiu, poslanika Pala Lekaja i bivših poslanika Donike Kadaj-Bujupi i Bese Baftiua, koji su optuženi da su 2016. bacili suzavac u Skupštinu Kosova 2016. godine, ponovo pokrene, prenosi Koha.

Tužilaštvo je 24. juna 2021. godine podnelo žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja i povrede Krivičnog zakonika, dok je u četvrtak održano ročište o ovoj žalbi.

Lekajev advokat Arijanit Koci rekao je da je riječ o specifičnom slučaju, kao i da je pritužba tužilaštva bespredmetna, dodajući da je tužilaštvo kao argument uzelo medijski izvještaj o suzavcu.

Prema njegovim rečima, nije bilo dokaza koji potvrđuju Lekajevu krivicu, te je predložio sudu da odbije žalbu tužilaštva i potvrdi prvostepenu presudu.

Pred porotom je osumnjičena Baftiu izjavila da je nevina, dodajući da je prvostepena presuda pravična i da tužilaštvo nema dovoljno dokaza da dokaže njihovu krivicu i da to sada ostaje u rukama suda. Albulena Haxhiu je predložila da sud odbije zahtjev tužioca.

Prema optužnici podignutoj 8. aprila 2016, Lekaj, Baftiu, Kadaj-Bujupi i Haxhiu optuženi su da su neovlašćeno posjedovali suzavac. U optužnici se navodi da je 19. februara 2016. godine, oko 12.20 časova, u holu Skupštine Kosova, nakon pauze skupštinskog rada, dok su se optuženi vraćali u salu, tokom kontrole od strane radnika obezbjeđenja Skupštine, kod optuženih pronađen i oduzet suzavac, koji su neovlašćeno nosili.

Osnovni sud u Prištini je 18. maja 2021. godine, u nedostatku dokaza, oslobodio ministarku pravde Albulenu Haxhiu, poslanika Pala Lekaja i bivše poslanike Doniku Kadaj-Bujupi i Besu Baftiu optužbi za nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline