Američki uvoz iz Rusije dostigao je 522,1 milion dolara u avgustu i veći je za 7,7 odsto u odnosu na jul kada je iznosio 484,8 miliona dolara, što je prvi mjesečni porast od aprila ove godine, navodi se u izvještaju koji je objavila američka Kancelarija za statistiku, prenosi RTV.

Istovremeno, izvoz američke robe u Rusiju opao je za 19 procenata na 66,8 miliona dolara u avgustu sa 82,5 miliona dolara u julu.

Podaci pokazuju da su SAD u periodu januar-avgust 2022. ukupno uvezle rusku robu u vrijednosti od 12,1 milijardu dolara, a izvezle u Rusiju proizvode u iznosu od samo 1,3 milijarde dolara, dodaje se u informaciji.

Navodi se da se ovaj porast dešava uprkos obećanju američkog predsjednika Josepha Bidena da će zadati Moskvi "razorni udarac" ograničenjem robne trgovine.

Prema mišljenju analitičara, Vašington profitira od antiruskih sankcija, pri čemu napominju da dok vrši pritisak na EU da odustane od snabdjevanja robom iz Rusije, SAD istovremeno nastavljaju da kupuju stotine nesankcionisanih vrsta ruskih proizvoda.