Specijalni sud

Specijalno tužilaštvo u Hagu, u dosijeu koji sadrži 68 stranica, argumentovano traži da se odbace žalbe odbrane Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja i da im se potvrde kazne zatvora od strane prvostepenog suda, prenosi Reporteri.

Gucati i Haradinaj su 18. maja proglašeni krivim i osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od po 100 eura, za krivična djela u vezi sa ometanjem sprovođenja postupka u Specijalnom sudu, odnosno za krivična djela ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svjedoka, osvetu i povredu povjerljivosti postupka.

U ovom dosijeu se navodi da su Gucati i Haradinaj proglašeni krivim po pet tačaka za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, pretnje u toku krivičnog postupka i povredu povjerljivosti postupka. Takođe se navodi da su osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 eura za ova teška krivična djela koja su rezultirala, između ostalog, objelodanjivanjem imena ili detalja stotina svjedoka i potencijalnih svjedoka.

Odbrana je, kako navodi tužilaštvo, tokom suđenja koristila svaki mogući izgovor kako bi opravdala njihovo ponašanje, što je i snimljeno na snimku.

"Ono što su okrivljeni uradili nije sporno, samo ako je njihovo ponašanje bilo nezakonito u cilju opravdanja i pobijaja dokaza koji su protiv njih izneti. Pretresno vijeće je o optužbama protiv apelanta odlučivalo u cjelosti, ocjenjujući njihovu odbranu i zahtjeve za pravičnim suđenjem, donevši obrazložene odluke i po potrebi mjere. Presuda je detaljna, obrazložena i zasnovana na vjerodostojnim i pouzdanim dokazima", navodi se u dokumentu.

Tužilaštvo tvrdi da prije presude nisu utvrđene očigledne greške i da su svi osnovi u vezi sa odbranom neosnovani. Prema njima, izrečena kazna je bila odgovarajuća diskrecija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri