Analitičari

Predsjednica Vjosa Osmani, na poziv predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela, učestvovaće na prvom sastanku Evropske političke zajednice, koji će se održati danas u Pragu. Poznavaoci političkih prilika u zemlji smatraju učešće Kosova na ovom skupu važnim, u smislu težnji Kosova za evropskim integracijama.

Predstavnici 27 zemalja članica Evropske unije i lideri 17 zemalja nečlanica sastaće se danas u Pragu u Češkoj, na poziv predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela, u okviru prvog sastanka Evropske političke zajednice, što je prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Kosovo na ovom sastanku predstavlja predsjednica Vjosa Osmani. Poznavaoci političkih prilika u zemlji smatraju učešće Kosova na ovom sastanku važnim.

Dorajet Imeri je za Radio Kosovo rekao da je u posljednje vrijeme pitanje liberalizacije viznog režima postalo dinamično i da će takav sastanak moći da posluži u korist ovog procesa.

„Vrijeme je da se proces vizne liberalizacije počne dinamizirati, naravno da je takav sastanak u službi koju Kosovo treba da iskoristi kako bi unapredilo svoju agendu evropskih integracija, a posebno proces liberalizacije viza“, naveo je Imeri.

Analitičar Artan Muhaxheri je za Radio Kosovo rekao da je učešće Kosova na ovom sastanku vid podrške evropskim integracijama Kosova.

U dnevnom redu koji je objavljen na sajtu Savjeta Evropske unije navodi se da su teme o kojima će se razgovarati mir i bezbjednost, ekonomska situacija, energija i klima, kao i migracije i mobilnost.

Izvor: Radio Kosova