Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio je da je Zajednica srpskih opština "vruća tema" u dijalogu Kosovo i Srbije i od Vlade Kosova zatražio da što prije da svoje prijedloge o ZSO čije je formiranje, kako je naveo, obaveza Kosova, prenosi Telegrafi.

Rohde je naglasio da je sasvim jasno da neće biti mogućnosti stvaranja "republike na Kosovu", slično onoj u Bosni i Hercegovini.

"To je rekao i nemački specijalni izaslanik za Zapadni Balkan (Manuel Zaracin) kada je u petak boravio u Beogradu. Formiranje ZSO je ugovorna obaveza Kosova, koju je ratifikovala Skupština Kosova. Kao što sam ranije rekao, izdavanje registarskih tablica i ličnih karata je u skladu sa briselskim sporazumima, kao i osnivanje ZSO. Dakle, Kosovo mora da djeluje po ovome i što prije da stavi na sto nešto što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, to će više demistifikovati i relaksirati razgovor", rekao je Rohde.

Njemački ambasador je naveo da će biti lakše da se postigne dogovor sa Srbijom, ako Kosovo bude imalo prijedloge i ponovo naglasio da Kosovo ima obavezu da formira ZSO.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi