Osiguranje bezbjednosti

SAD će uskoro poslati oko 300 vojnika Nacionalne garde Indijane u devetomjesečnu misiju usredsređenu na osiguranje bezbjednosti građana Kosova, prenosi američki portal Stripes.com.

Borbeni tim 76. pešadijske brigade 38. pešadijske divizije, koji uključuje oko 20 vojnika iz sjeverozapadne Indijane, napustio je kamp Aterberi u subotu i prvobitno se zaustavio u Njemačkoj na putu za Kosovo.

Kada stignu na Kosovo, vojnici operativne grupe će predvoditi Regionalnu komandu Istok pod nadležnošću NATO u podršci Operaciji "Zajednički čuvar", multinacionalnoj misiji koja održava slobodu kretanja za sve građane Kosova od 1999. godine.

"Muškarci i žene ove brigade radiće na tome da nezavisnost i suverenitet Kosova ostanu jaki i da se ostvari naš kolektivni cilj da nezavisne, multietničke države mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu", rekao je general-major Daile Layes.

"Naše raspoređivanje pokazuje rješenost Amerike da brani suverenitet slobodnih i demokratskih nacija poput Kosova", dodao je on.

U pitanju je 31. rotacija vojnih snaga Sjedinjenih Država sa sjedištem u kampu Bondstil na Kosovu.

U Regionalnoj komandi Istok služe i trupe iz Poljske, Letonije, Švicarske, Turske, Slovenije, Grčke, Mađarske i Italije.

Pukovnik Chris Mabise, rekao je tokom ceremonije odlaska u petak da vojnici Nacionalne garde Indijane "predstavljaju najbolje što Sjedinjene Države mogu da ponude".

"Svi koji ovde sjede su ambasadori Sjedinjenih Država i predstavnici države Indijane. Ne mogu da budem ponosniji na ovaj tim", rekao je Mabise.

Mabise je takođe zahvalio porodicama vojnika što su omogućili članovima njihovih porodica da predstavljaju Indijanu i Sjedinjene Države i služe ljudima kojima je to potrebno, daleko od kuće.

Prije nego što su krenuli u inostranstvo, članovi operativne grupe učestvovali su u obuci u kampu Aterberi, u blizini Indijanapolisa, o oružju, nesmrtonosnom oružju, praćenju veze, operacijama patrola, saobraćajnim nesrećama i načinu interakcije sa vladinim i nevladinim subjektima.
 
Izvor: Stripes.com/Kosovoonline