MUP Kosova

U periodu od 1. septembra do 5. oktobra ukupno osam automobila sa srpskim registarskim oznakama je preregistrovano u RKS, naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova za Radio Slobodna Evropa.

"Registracija je obavljena u osam različitih opština, tako da ne možemo da izdvojimo nijednu opštinu u kojoj je bilo većeg interesovanja", navode dalje.

Procjenjuje se da na Kosovu ima oko 10.000 automobila sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, kao što su: KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), PZ (Prizren), GL (Gnjilane) i tako dalje.

Proces preregistracije će trajati do 31. oktobra i nakon isteka ovog roka vlasnici automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu neće moći da se kreću na teritoriji Kosova, niti da prelaze granicu. To je ranije za RSE potvrđeno iz MUP uz navode da će se takvi automobili tretirati kao neregistrovani.

Proces preregistracije vozila na RKS tablice je počeo mjesec dana kasnije od planiranog 1. avgusta, nakon što su Srbi barikadama blokirali puteve na sjeveru, u pravcu dva granična prelaza sa Srbijom, u znak nezadovoljstva.

Evropski i američki posrednici su nakon posljednjih tenzija intenzivirali razgovore sa kosovskim i srpskim zvaničnicima sa ciljem "sprečavanja eskalacije situacije".

U međuvremenu je NATO naveo da je spreman da poveća broj vojnika ukoliko dođe do povećanja tenzija usljed sprovođenja odluke Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srpskih na RKS tablice.

Izvor: RSE/Kosovo onlajn