Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra izjavila je da Vlada Kosova ima 800 miliona eura, a da privatnom sektoru nije pružila nikakvu podršku dok je nastavnike ostavila bez hljeba uskraćivanjem septembarske plate zbog štrajka, prenosi Reporteri.

Deliu-Kodra je tako reagovala na navode prvog potpredsjednika Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnika Bislimija, koji je tokom izvještavanja skupštinskog Odbora za evropske integracije rekao da je privreda porasla preko 10 odsto.

Poslanica PDK je rekla da je prema posljednjem izvještaju Svjetske banke inflacija na Kosovu porasla za preko 19,2 odsto.

Ona se poručila zamjeniku premijera da ne čita beskorisnu statistiku, jer situacija uopšte nije dobra.

"Imate 800 miliona eura koje drži Vlada. Danas imamo privatni sektor koji nema podršku Vlade. Ostavili ste nastavnike bez hljeba. Uzalud vas slušam kako mi čitate statistiku. Nismo u dobrom stanju”, rekla je Deliu-Kodra.

Kurtijev zamjenik Besnik Bislimi je u obraćanju na sjednici odbora tvrdio da je ekonomski rast na Kosovu najveći u regionu. Prema njegovoj statistici, privreda je porasla preko 10 odsto, dodajući da tako nešto ne ukazuje na "mlak napredak", kako kaže opozicija.

Naime, prema njegovim riječima, prihodi budžeta su povećani za 33 odsto.

Bislimi je opozicione poslanike naučio da se ne upuštaju u rasprave o tome da li nastavnici, kojima je obustavljena isplata zarada "moraju da kupuju ili ne kupuju drva".

S druge strane, predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da je novi izvještaj Svjetske banke potvrdio njegov stav da je Kurtijeva vlada upropastila ekonomiju na Kosovu i dodao da zbog toga najviše ispaštaju građani.

„Nedostatak investicija, usporen privredni rast, rekordna inflacija od preko 20 odsto za prehrambene proizvode i mnogi drugi promašaji su evidentni u ovom izvještaju”, naveo je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri