Ne može biti podjele

Prijedlog zakona o ukidanju novčanih kazni za one koji su prekršili antikovid mjere nije danas dobio podršku skupštinskog Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu, prenosi Koha.

Četiri člana Odbora glasala su protiv, dok su tri bila za, tako da će prijedlog otići pred poslanike bez podrške ovog tijela. Poslanici Pokreta Samoopredjeljenje bili su danas protiv ovog zakona na sjednici Odbora, dok su ga predstavnici opozicije podržali.

Poslanica Samoopredjeljenja Fatmire Kollçaku rekla je da ne može biti podjele između odgovornih i neodgovornih građana i po njoj je ovaj prijedlog zakona diskriminatoran.

"Država je imala obavezu da preduzme sve mjere. Građani su shvatili važnost sprovođenja mjera i većina ih je sprovela. I institucije i građani prihvatili su hitne mjere. Odgovorni građani koji su platili ove kazne shvatili su značaj virusa. Sada sa uspjehom globalne vakcinacije, imamo mirnu situaciju. Ovaj zakon je izgubio smisao. Ne možemo da odvojimo odgovorne građane od neodgovornih koji su rizikovali da prenesu bolest i izazovu opasnost po druge. Ovim nacrtom zakona diskriminisani su odgovorni građani", rekla je ona na sjednici Odbora.

Sličnog mišljenja je bio i poslanik Burim Meta sa Liste Guxo koja je dio poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenja u Skupštini.

"Ne treba podržavati one građane koji su prekršili zakon", rekao je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu zatražio je da se ovaj nacrt zakona razmatra u Skupštini.

"Postojala je razlika u kaznama. Kažnjeni su građani, a ne političari. Koliko je od 120 poslanika kažnjeno zbog kršenja mjera", upitao je Haxhiu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj takođe je kritikovao Zakon o prevenciji i borbi protiv kovida-19, rekavši da se taj akt primjenjivao selektivno.

Kako je prenela Ekonomija onlajn, policija izrekla je 329.000 kazni građanima tokom pandemije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore