Twitt Elona Muska

Kosovski analitičari reagovali su na prijedlog Elona Muska, da se nezvisnost Kosova uzme kao primjer koji treba sprovesti u Donbasu i Krimu, navodeći da se nezavisnost Kosova ni u kom slučaju ne može porediti sa Ukrajinom, o čemu, kažu, svjedoči odluka Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine, prenosi Telegrafi.

Analitičar Gazmir Raci kaže da se o državnosti Kosova ne može razgovarati niti se ono može osporavati.

"Kosovo je išlo putem raspada bivše Jugoslavije i sukcesije koja se odvijala u okviru bivše jugoslovenske federacije. To je primjer koji su ranije radile Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina itd. Kosovo je imalo dvojni status u okviru bivše jugoslovenske federacije i, prije svega, počinjeni su genocid, etničko čišćenje, nasilje i teror nad albanskim narodom Kosova i nije bilo razloga da ostane u takvoj federaciji", rekao je Raci.

Osim istorijskog i političkog karaktera, Raci kaže da je pravo Kosova na državnost zapečaćeno 22. jula 2010. godine u Međunarodnom sudu pravde.

"To mišljenje je jasno razjasnilo proglašenje nezavisnosti, što je bilo opravdano na osnovu rezolucije 1244", naglasio je on.

Stručnjak za digitalni marketing Benjamin Kolenović smatra da, iako se to ne poklapa sa realnošću na Kosovu, ne treba zanemariti uticaj koji ima Elon Musk.

"Twitter kao platforma se dugo koristi za digitalnu diplomatiju. Ljudi poput Elona Muska koji stalno stvaraju sadržaj na društvenim mrežama imaju ogroman uticaj na publiku. Iako nemaju nikakve veze sa tim profesijama, imali su ogroman uticaj na publiku", rekao je Kolenović.

On kaže da izjava Elona Muska ne bi trebalo da ostane bez odgovora.

"Potrebna nam je konfrontacija sa negativnom diplomatijom koju razvija susjedna država. Potrebna je sveobuhvatna mobilizacija u izradi strategije prisustva Kosova prvo na Gogllu, a zatim na njegovom imidžu na društvenim mrežama", rekao je Kolenović.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi