Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti rekao je da Vlada Albina Kurtija nije sposobna da poništi sporazum o Zajednici srpskih opština, protiv kojeg se borila dok je bili u opoziciji, prenosi Teve 1.

On je istakao da se Kurtijeva stranka u svim oblicima protivila sporazumu o ZSO kada je bila u opoziciji, pa je zatražio da Samoopredjeljenje djeluje i sada.

„Oni nisu sposobni da kažu ne, mi ne sprovodimo ovaj sporazum, čak ni nakon što smo na osnovu Zakona o međunarodnim ugovorima u Skupštini izneli raskid ovog sporazuma. Oni su se borili protiv ovog sporazuma, protivili su mu se u svim oblicima. Normalno, ne bismo dobrovoljno sklopili ovaj sporazum, ali čak i kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo ga na osnovu Ahtisaarijevog plana uz neke garancije koje smo mi, kao većinsko stanovništvo, dali manjinskim zajednicama” rekao je Hoti.

Hoti je rekao da Kurti tokom svoje političke karijere ne ume da slijedi svoje principe.

„Poznato je da Kurti tokom svoje političke karijere nikada nije sledio nijedan princip, on je klasični oportunista koji koristi situacije za sopstvenu političku korist. Nama je važno da imamo jasne principe. Kada je proglašena nezavisnost, tada smo ušli u proces dijaloga, kada je dato mišljenje Međunarodnog suda pravde, rezolucija UN je od nas tražila da započnemo dijalog sa posredovanjem EU“, naveo je Hoti.

Hoti je dodao da su u dijalogu sa Srbijom prihvaćeni sporazumi koji su unapredili život građana Kosova.

„Bilo je neophodno normalizovati odnose dvije zemlje koje se međusobno ne priznaju i mora se prihvatiti činjenica da su prihvaćeni sporazumi koji su unapredili život građana Kosova“, dodao je on.

Izvor: Kosovo online/Teve 1