Počelo carinjenje robe za Kosovo u luci Durs

Počelo je carinjenje u luci Durs za robu namjenjenju Kosovu, potvrdio je juče ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati. Potvrda je stigla i od albanskog premijera koji je poručio da je more ove zemlje "sada kosovsko i za trgovinu". Sa druge strane iz Carine Kosova najavljuju naredni korak – stvaranje zajedničke kancelarije u Vrbnici.

Čelnici kosovske i albanske vlade u pratnji direktora Carina, posjetili su juče carinsku ispostavu Kosova u luci Durs.

Murati je u društvu ministrice finansija i privrede Albanije, Deline Ibrahimaj, poručio da je posjeta obavljena povodom početka potpunog carinjenja u luci Durs za robu namjenjenu Kosovu.

"Carinjenje robe u luci Durs omogućava privredi Kosova da praktično ima pristup moru, čime se olakšava prodor domaćih preduzeća na međunarodna tržišta“, naveo je ovaj ministar na svojoj Facebook stranici.

Precizira da će se sa sadašnjim modalitetima funkcionisanja carinjenja u luci Durs smanjiti troškovi za preduzeća i potrošače za oko 2 miliona eura, a da će se, sa druge strane, poboljšanje vremena carinjenja odraziti na stvaranje optimalnih uslova za privlačenje stranih investicija.

Murati je precizirao da je Carina Kosova prisutna u luci Durs još od 2019. godine.

Sa druge strane, kako kaže, do sada je vršena samo registracija ulaska robe namjenjene Kosovu, a bez ikakvog uticaja na smanjenje troškova ili vremena za preduzeća i potrošače.

Rama: Naše more je sada kosovsko i za trgovinu

Juče se oglasio i albanski premijer, Edi Rama, takođe navodeći da je započet proces carinjenja u luci Durs za robu namejnjenu Kosovu.

"Naše more više nije kosovsko samo za turizam, već je kosovsko i za trgovinu", poručio je Rama.

Carina Kosova: Sljedeći korak zajednička kancelarija u Vrbnici

U međuvremenu je i iz Carine Kosova saopšteno da će ovim potezom Kosovo uštedeti dosta novca i vremena.

Direktor carine Agron Llugaliu poručio je i da je sljedeći korak stvaranje zajedničke kancelarije u Vrbnici a koja će, kako tvrdi, biti "glavna tačka za zajedničku razmjenu".

Podsetimo, na poslednjoj sednici kosovske i albanske vlada, održanoj u junu ove godine, potpisan je sporazum o analizi moguće carinske unije, koja, kako je naznačeno, označava komercijalnu integraciju dvije privrede.

"Sporazum između vlada pruža široku platformu za efikasne opcije objekata. Ovim aranžmanom, kosovsko zakonodavstvo se primjenjuje u luci Durs u korist naših trgovaca. AHV (Agencija za hranu i veterinu) je dio inicijative i provjere će raditi zajedno sa NUH (Nacionalna uprava za hranu) Albanije, koja nudi veće mogućnosti za saradnju“, saopštili su ujedno iz Carine Kosova.