Specijalni sud

Advokat Gregory Kehoe, branilac bivšeg komandanta OVK Hashima Thaçija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, izrazio je žaljenje što američki zvaničnici Richard Holbrooke i Madeline Albright nisu živi da svjedoče u Thaçijevu odbranu, prenosi N1.

Holbrooke i Albright "svjedočili bi veoma pozitivno u korist mog klijenta", rekao je Kehoe na posljednjoj raspravi o stanju u postupku pred sudom za zločine pripadnika OVK u Hagu.

Po zvaničnom transkriptu, objavljenom na internet stranici suda, Kehoe je kazao da bi u Thaçijevu odbranu svjedočio i pokojni američki senator Bob Dole.

"Najmanje troje svjedoka bi svedočilo veoma pozitivno o mom klijentu. Državni sekretar SAD Albright, ambasador Holbrooke i senator Robert Dole. Oni su svi rekli mnogo pozitivnih stvari o mom klijentu i svjedočili bi da su imali priliku", rekao je Kehoe.

Thaçijev advokat tu tvrdnju je izneo obrazlažući prijedlog da, prije početka suđenja, sud uzme izjave devet međunarodnih svedoka odbrane koji su u poodmakloj životnoj dobi ili su bolesni, a koji su u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, 1998-99, bili na Kosovu ili u Albaniji.

Spisak tih svjedoka, Thaçijeva odbrana će sudu dostaviti do petka, 7. oktobra.

Po riječima njegovog branioca, Thaçi će se na predstojećem suđenju braniti i alibijem.

"Mi ćemo se braniti alibijem zato što je Thaçi, na primjer, od konferencije u Rambujeu u februaru 1999. tokom cijelog proljeća bio u Evropi i susretao se sa međunarodnim liderima u Oslu, Beču, Parizu, Londonu…", rekao je Kehoe.

Tokom ranijih sudskih zasjedanja, branilac je tvrdio da je Thaçi, u vrijeme kada su počinjeni zločini iz optužnice, "putovao širom Evrope, kao i u SAD, zalažući se za mir i pomirenje".

"Da li je Thaçi diktirao operacije OVK na terenu dok je bio u Vašingtonu ili u Virdžiniji?", pitao je njegov branilac Kehoe.

Alibijem će se, kako su najavili, braniti i saoptuženi Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi.

Thaçijev branilac i advokati saoptuženih, naglasili su, međutim, da neće moći podrobno da izlože alibije dok ne budu obelodanjeni brojni redigovani dijelovi optužnice o tome gdje su i kada su zločini počinjeni.

"Sada (iz optužnice) ne možemo da vidimo ni kada su se događaji desili, ni gdje. Kada zatamnjeni dijelovi budu uklonjeni iz optužnice… i kada budemo imali mjesto i datume događaja, moći ćemo da izložimo odbranu alibijem", kazao je Thaçijev advokat Kehoe.

Sljedeća rasprava o stanju u postupku trebalo bi da bude održana krajem oktobra.

Još se ne zna kada će početi suđenje Thaçiju i saoptuženima, ali je malo vjerovatno da će to biti prije kraja ove godine.

Predmet je još u rukama sudije za prethodni postupak Nicolasa Guilhota, što znači da pripreme za proces nisu okončane.

Kada procjeni da su pripreme završene, sudija Guilhot predmet će, po proceduri, predati raspravnom veću koje će voditi suđenje.

Sastav veća odrediće tada predsjednica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova.

Thaçi (53), Veseli (54), Selimi (50) i Krasniqi (70) optuženi su za navodna zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Thaçija, Veselija, Selimija i Krasniqija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.