20 godina razaranja

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Artan Abrashi, izjavio je da je video koji je taj Pokret juče objavio na svojoj zvaničnoj internet stranici, a na kojem su političke stranke koje su bile dio prošlih vlada i bivši lideri zemlje optuženi za 20 godina razaranja, napravljen da podsjeti prošle vlasti na to ko su bili, prenosi Lajmi.

"Neosnovane i neistinite optužbe, klevete koje zahtjevaju senzacionalnu, neobuzdanu maštu. Ostaje nam izbor da podsjetimo opozicione stranke ko su oni bili kroz dvominutni video", rekao je Abrashi.

Abrashi je takođe rekao da Kurtijeva vlada neće stati pred "pretnjama sabotažom".

"Ova vlada neće stati ni pred kakvom situacijom sabotaže, pretnji. Mi ćemo nastaviti i nećemo stati. Samoopredjeljenje je jedini entitet koji ih se ne boji", izjavio je Abrashi.

U dvominutnom videu prikazani su bivši lideri OVK Hashim Thaçi i Kadri Veseli, kao i lider AAK Ramush Haradinaj, Behgjet Pacoli i bivši predsjednik Isa Mustafa, koji su prikazani kao rušitelji zemlje.

U filmu je istaknuto da su oni prethodnih 20 godina bili na vlasti bilo samostalno bilo u koalicijama, dok je pokret Samoopredjeljenje uvijek bio njihova opozicija.

Inače, spot je objavljen u danu kada je vlada saopštila da neće isplatiti plate učesnicima štrajka u prosveti, koji su od 25. avgusta na taj način izražavali nezadovoljstvo platama i položajem.

Takođe, na Kosovu je vidljiva i energetska kriza, što se vidi najviše kroz restrikcije struje.

Svjetska banka u avgustu je objavila da je inflacija na Kosovu 19,2 odsto.

Nema saglasnosti analitičara ni oko Kurtijevog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Neriješenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Izvor: Lajmi.net/kosovoonline