Vratimo se u normalu!

Savjet roditelja Kosova zatražio je od Vlade Kosova da se izvrši isplata plata za mjesec septembar nastavnicima, piše Gazeta Online Reporteri.net.

Savjet roditelja Kosova je u reakciji na Facebooku poručilo da se "ne slažemo da stvaramo još ozbiljniju situaciju (od samog štrajka) i da svi ti nastavnici ostanu bez plata za nešto što je država Kosovo stalno prihvatala kao pravo i nikad im nije uskraćena plata”.

“Ako ne možete učiniti obrazovanje boljim – nemojte ga barem pogoršati!”, stoji između ostalog u njihovoj reakciji.

Puna reakcija:

MORAJU SE DATI PLATE NASTAVNICIMA

Kao Savjet roditelja uvijek smo zagovarali, obrazlagali i deklarirali ustavno i ljudsko pravo naše djece na brigu, njegu i javno obrazovanje koje niko ne može uskratiti. Naša glavna zamjerka odnosi se na monopolističko pravo SBASHK-a da "zatvara" i "otvara" škole prema ocjenama nekolicine pojedinaca, a na potpunu štetu djece i roditelja.

Ali nikada ne pristajemo da napravimo još ozbiljniju situaciju (od samog štrajka) i da svi ti nastavnici ostanu bez plata za nešto što je država Kosovo stalno prihvatala kao pravo i nikad im nije uskraćena plata. Štrajk u obaveznom obrazovanju trebao bi biti reguliran zakonom, a ne drugim oblicima "discipline".

Stoga, kao Savjet roditelja Kosova, pozivamo institucije Vlade Kosova da izvrše potpuno izvršenje plata nastavnika bez odlaganja.

Ako ne možete učiniti obrazovanje boljim – nemojte ga barem pogoršati!

Vratimo se u normalu!