Skepticizam

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije saopštilo je da će stav po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo izneti poslije ocjene njegovog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, prenosi Dukađini.

Iz holandskog ministarstva rekli su za portal Dukagjini da je napredak Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije za Holandiju ključan.

"Tek nakon ocjene ostvarenog napretka i nakon rasprave u parlamentu imaćemo stav o ovom pitanju", navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Holandije, zemlje koja je skeptična po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo, poručili su da ta država podržava Vladu Kosova u ambicioznoj agendi za reformu vladine prava, posebno kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Iz Holandije su pročili da podržavaju inicijativu Kosova za bezvizni režim, ali i navode da će se o tome razgovarati u Evropskom savjetu.

"Na Savjetu Evropske unije je da razgovara i dogovori se o liberalizaciji viza, tako da to nije bilateralno pitanje između Kosova i jedne od država članica EU. Evropska komisija će uskoro izaći sa ažuriranim izvještajem o standardima za liberalizaciju viznog režima. Holandija je otvorena za procjenu da li su svi standardi ispunjeni", navode iz Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

Holandija je najavila da će pomoći Vladi Kosova, pravosudnim institucijama i organizacijama civilnog društva, kroz projekte, savjete i ekpertize u postizanju rezultata u reformama neophodnim za vladavinu prava.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini