Politički analitičar

Politički analitičar Milaim Zeka smatra da je najbolje rješenje za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije razmjena teritorija, dodajući da bi uspostavljanje Zajednice sprskih opština predstavljalo veliku opasnost za Kosovo, prenosi Euronews na albanskom.

Zeka je napomenuo da na osnovu dokumenata evropskih diplomata koji kruže, čini se da je dogovor Kosova i Srbije blizu, ali da će biti realizovan na osnovu dva Vučićeva zahtjeva, koji su veoma bolni za Kosovo.

"Uvjeren sam da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali postoje i drugi načini da se postigne dogovor. Srbija želi da postavi uslov da Kosovo ne pristupi UN još 10 godina. Takođe, postoje dva veoma bolna zahtjeva za Kosovo, a to je da Srbi sa sjevera dobiju autonomiju i da se napravi Zajednica srpskih opština sa izvršnom vlasti. Ako se to uradi, to bi bilo ubistvo države Kosovo“, rekao je Zeka.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje je razmena teritorija.

"Kosovo treba da pusti Zubin Potok, Lešak i Leposavić, koji su do 1958. godine pripadali Srbiji, a da uzme Preševo, Medveđu i Bujanovac“, rekao je Zeka.

Izvor: euronews.al/kosovoonline