Konkretan rezultat

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiu rekao je da su diplomatski i politički krugovi u SAD i Evropskoj uniji optimisti da će u narednih godinu dana doći do konačnog dogovora Kosova i Srbije, prenosi Klan Kosova.

Spahiu je, međutim, naglasio da Vlada Kosova ne treba da prihvati bilo kakvo polovično rješenje koje ne garantuje punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznanje.

Kosovski diplomata je rekao da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji međunarodna zajednica traži konkretan rezultat u dijalogu.

"Međunarodna zajednica želi da ima rezultat, određen kako se čini u mogućnosti donošenja sporazuma koji bi obavezao obe strane i koji bi doveo do normalizacije i međusobnog priznavanja. Ovo se u ovom trenutku ne vidi, ali diplomatski i politički krugovi u SAD i Evropi smatraju da se to može postići sljedeće godine", naveo je Spahiu.

Prema njegovim riječima, najveća briga međunarodne zajednice je opredjeljenje Srbije uz Rusiju.

"To pitanje je u svakom procesu u regionu, a posebno u procesu dijaloga. U ovoj situaciji Srbija ne samo da nema volje da napravi zaokret ka regionalnom pomirenju, već ima za cilj da destabilizuje mir i saradnju na Balkanu, posebno u odnosu na Kosovo i njegov subjektivitet", rekao je Spahiu.

Bivši ambasador sve nacrte koji su se pojavili u vezi sa konačnim sporazumom i formiranjem Zajednice srpskih opština smatra "probnim balonima".

"Nacrti koji su nedavno predstavljeni su takođe 'probni baloni' koji dolaze iz izvora koji nisu jasni. Imali smo i ranije non-pejpere ili nezvanična pisma. Sada je novi talas, Nijemci i Francuzi su demantovali da su pripremili takav nacrt. Ovaj posljednji nacrt ostaje sumnjiv. Ali Vlada Kosova u ovoj situaciji mora da pokaže svoju konstruktivnost da je za dijalog, ali da ni pod kojim uslovima ne prihvata polovična rješenja, niti bilo kakav epilog koji ne bi garantovao normalizaciju i međusobno priznanje dvije zemlje", rekao je Spahiu.

Kako je naveo, kosovska strana treba da bude u stalnim konsultacijama sa partnerima iz SAD i EU o tome kako dalje.

"Jasno je, kao što smo se više puta žalili, da Srbija ne pokazuje konstruktivnost i fleksibilnost u pogledu dijaloga", dodao je Spahiu.

Što se tiče liberalizacije viznog režima za Kosovo, Spahiu je rekao da je dobra vijest da se EU kreće u tom pravcu, ali da procedura za viznu liberalizaciju u cjelini traje tri do šest mjeseci.

Povodom predstavljanja Kosova na marginama Generalne skupštine UN, bivši ambasador je rekao da je već postala praksa da kosovski lideri budu prisutni, uprkos činjenici da Kosovo nije članica UN.

Spahiu je naveo da cijeni govor premijera Albanije Edija Rame u odbranu bivših lidera OVK, ali i ocjenjuje Rama prema Srbiji koristi meku politiku.

"Govor albanskog premijera na Generalnoj skupštini UN je nešto što treba pozdraviti. Radi se o pitanju koje je zaokupilo čitavo kosovsko društvo, sa nepravednim optužbama Dicka Martyja koje su, kako se vidi, izmišljene. Imamo drugi aspekt odnosa Edija Rame prema srpskoj politici, koji je u mnogim situacijama previše mekan, a u nekim slučajevima i oslobađajući prema Beogradu. Razumemo da je to učinjeno politici u okviru Otvorenog Balkana, što kosovska strana s pravom odbacuje, jer daje mogućnosti faktorizaciji Srbije u regionu", zaključio je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova