Potpuna netransparentnost

Bivši zamjenik premijera Driton Seljmanaj iz LDK izneo je ozbiljne primjedbe na vladu Albina Kurtija o tome kako vodi dijalog, dodajući da ne znaju šta je platforma, prenosi Ekonomia online.

Prema njegovim riječima, pristup Vlade uz potpunu netransparentnost je zastrašujući pristup.

Selmanaj je naglasio da je nekadašnja vlada Avdullaha Hotija pitanje dijaloga uokvirila samo sveobuhvatnim sporazumima uz obostrano priznanje.

"I ovdje imam zapažanja o načinu na koji je ova (Kurtijeva) vlada pristupila procesu dijaloga. Minimalna transparentnost gotovo da i ne postoji. O tome se uopšte ne raspravlja u skupštini. Uprkos tome što smo u skupštini imali rezolucije koje obavezuju vladu da izvještava prije svakog procesa dijaloga i prije svake posjete (Briselu) i nakon povratka. Uopšte ne izvještava. Mi ne znamo šta je politička platforma dijaloga ove vlade niti koja je strategija ove vlade. Vlada Kosova se ne usuđuje da se, poslije 10 godina pregovora sa Srbijom, vrati konkretnim pitanjima i tako može da prođe još 10 godina", naveo je Selmanaj.

Prema njegovim riječima, glavno pitanje za vlada Avdullaha Hotija je bilo međusobno priznanje i da sporsazum ne utiče na ustavni okvir Kosova.

"Pristup (Kurtijeve) vlade je potpuni nedostatak transparentnosti, totalni nedostatak platforme za dijalog. Ovo je zastrašujući pristup. U međuvremenu, imamo važan zamah da damo epilog ovom pitanju", rekao je Selmanaj.

Izvor: Ekonomia onlajn/Kosovoonline