Uzmi ili ostavi...

Pojedini državljani Kosova, koji su zaposleni u kompaniji Mabetex Group sa sjedištem u Kazahstanu, za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da već pet mjeseci nisu primili platu. S druge strane, predstavnici kompanije, koja je u vlasništvu bivšeg predsjednika Kosova Bedžeta Pacolija (Bexhet Pacolli), demanatuju navode radnika i kažu da nikada nije bilo "ozbiljnih kašnjenja" u isplata mjesečnih zarada.

Radnici ove kompanije, koji su pristali da govore za RSE pod uslovom da im se ne otkriva identitet žale se i na uslove rada, stroga pravila i obroke koje dobijaju.

Mabetex je svjetska građevinska kompanija, a svoja predstavništva ima u 18 zemalja. Sjedište kompanije je u Luganu, u Švicarskoj, i broji oko 14.000 zaposlenih.

U okviru te kompanije u Kazahstanu zaposleno je i oko 2.000 radnika sa Kosova, iz Albanije i Sjeverne Makedonije.


'Pet mjeseci bez plate'


Jedan od njih je i Egzon, čiji je pravi identitet poznat redakciji RSE. On tvrdi da im plate kasne posljednjih pet mjeseci. Napominje da onim što on zaradi izdržava četvoročlanu porodicu, koju ima na Kosovu.

"Teško je, dok ne dobijem platu roditeljii su prinuđeni da negdje pozajme novac ili da uzmu neki mali kredit ili nešto slično", kaže on.

Dodaje da ga posebno zabrinjava zima koja dolazi jer mora da obezbjedi drva za ogrijev.

Egzon u Mabetex-u radi više od godinu dana, ali napominje da se radnici ne usuđuju da nešto kažu kako ne bi ostali bez posla.

"Radnici se plaše zato što nas oni plaćaju. Ako pokušamo da uradimo nešto, oni (iz kompanije) će nas kazniti tim platama, odnosno, neće nam isplatiti uopšte novac", kaže Egzon.

Radnici sa Kosova jedan dio plate dobijaju u Kazahstanu, a drugi, veći dio, na Kosovu. Objašnjavaju da se kasni sa isplatom plate koja im leže na kosovske bankovne račune. Plaćeni su šest eura po satu.


Odgovor kompanije Mabetex


Valjon Luka (Valon Lluka), predstavnik kompanije Mabetex, za Radio Slobodna Evropa demantuje tvrdnje njihovih radnika u Kazahstanu.

"Kosovski radnici koji rade u filijalama Mabetex grupe u Kazahstanu više od 25 godina, redovno primaju mjesečnu platu bez kašnjenja, kao i drugi dio koji im se isplaćuje na svaka tri mjeseca na (kosovske) račune", navodi on.

Luka dodaje da u pojedinim slučajevima "može doći do kašnjenja (isplate plata) zbog prirode posla", ali napominje da se "nikada nije desilo da radnici nisu plaćeni ili da je bilo ozbiljnijih kašnjenja".

Međutim, da im plate ipak kasne tvrdi još jedan zaposleni u Mabetex-u sa sjedištem u Kazahstanu.

Kastriot, još jedan radnik Mabetex-a, kaže da nikada nije dobio objašnjenje zbog čega im plate kasne.

"Nema (objašnjenja). Tako je ovdje, ako vam se sviđa, sviđa, ako vam se ne sviđa... znate put", priča on.

Dodaje da razmišlja da se vrati kući zbog problema sa isplatama i drugih nezadovoljavajućih uslova za rad.

"Imam plan da budem tu do ljeta i da se onda vratim na Kosovo", kaže Kastriot.

Podvlači da je za njega veliki problem i to što nemaju ugovore, odnosno da radnici nikada nisu vidjeli ugovor o radu.

"Tražili smo ugovor, ali rekli su nam da je na Kosovu. Na Kosovu nisam dobio nikakav ugovor, nisam potpisao ugovor", kaže Egzon.

Radio Slobodna Evropa se obratio kompaniji Mabetex sa upitom da li svojim zaposlenima daju ugovore o radu, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.


Negodovanja zbog strogih pravila i loše hrane


Radnici Mabetex kompanije u Kazahstanu, sa kojima je razgovarao RSE, kažu i da imaju striktna pravila oko upotrebe telefona.

Kada im počne smjena, moraju da predaju svoj telefon i ne mogu da ga preuzmu do kraja radnog vremena.

Egzon priča da telefon ne mogu da koriste ni tokom pauze za ručak. Zbog toga su zabrinuti jer porodica ne može da ih kontaktira dok su na poslu, čak ni u hitnim slučajevima. Strahuje da bi nekom od članova porodice moglo nešto da se desi a da on to ne bi znao do kraja radnog vremena.

"Mnogi radnici rizikuju, uzimaju telefone unutra krijući. Ako vas uhvate da unosite telefon unutra, automatski ćete biti kažnjeni od 100 do 500 dolara", kaže on.

I sam je jednom bio kažnjen jer je pokušao da ponese telefon sa sobom.

Oko ovog pitanja, iz kompanije Mabetex za RSE navode da je upotreba telefona zabranjena "samo na gradilištima, gdje je povećana bezbjednost na radu, i na još nekim mjestima osjetljive prirode".

"Svaka ozbiljna kompanija ili korporacija ima svoja pravila rada za svoje radnike. Pri zapošljavanju radnici treba da se slože sa pravilima o kojima se prethodno obavještavaju, i koja potom trebaju da se poštuju", navode iz Mabetex-a.

Radnici se žale i na kvalitet hrane, koju im obezbjeđuje kompanija.

"Ne možete da jedete tu hranu. Ili ako je jedete zaboleće vas stomak. Imamo puno problema oko toga, ne samo ja lično, već i drugi radnici koji su se žalili", kaže Egzon.

I Kastriot kaže da je hrana koju dobijaju "katastrofalna".

S druge strane, iz kompanije Mabetex navode da se do sada niko nikada nije žalio na hranu.

"Hrana je na svakom gradilištu visokog standarda profesionalnih kuvara i od početka je to potvrđeno od strane samih radnika. Čudno je i prvi put dobijamo takvu informaciju, da radnici navodno nisu zadovoljni kvalitetom hrane", navodi se u odgovoru.

Posljednjih godina, brojni državljani Kosova su dobili posao u Kazahstanu, uglavnom preko kompanije Mabetex Group.

U kazahstanskoj prestonici, Astani, kompanija Bedžeta Pacolija – Mabetex - projektovala je i izgradila objekte kao što su: zgrada parlamenta, kabinet premijera, ministarstvo spoljnih poslova, državne rezidencije, predsjednička palata, sportski centri, zatim kulturne objekte poput pozorišta, opera, baleta, muzičkih sala.

U januaru ove godine Kazahstan su pogodili masovni protesti zbog naglog poskupljenja tečnog naftnog gasa koji se koristi za automobile u državi bogatoj naftom.

Tokom protesta je zabeležena upotreba nasilja a bilo je i pucnjave iz vatrenog oružja.

U tom periodu kazahstanske vlasti su prekinule internet i ograničile telefonske pozive na pet dana, što je izazvalo zabrinutost kod kosovskih državljana.