Sprovodi dogovore...

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri ocjenio je da premijer Albin Kurti u dijalog sa Srbijom nije uneo nikakve novine, iako ih je najavljivao, već da samo sprovodi dogovore koji su ranije postignuti, prenosi Koha.

"Kurti je od početka govorio da počinje nova faza dijaloga, ali nakon deset godina mi nemamo ništa novo osim onoga što je bilo. Znate da je Kurtijeva vlada bila fokusirana na izradu mape puta za implementaciju energetskog sporazuma. Drugo je pitanje ličnih karata, koje je nastavak ranijeg dogovora. Sva energija ide na sprovođenje dogovora koji su ranije postignuti, nema ništa novo što je Kurti uneo u dijalog", rekao je Tahiri .

Tahiri kaže da je za Kosovo najvažnije da postane članica UN.

"Za nas je izuzetno važno da se ne pomeramo od onoga što je ranije rečeno, bilo na najvišim nivoima, kao što su SAD, bilo u okviru država Kvinte, gdje su svi tražili da sporazum uključuje obostrano priznanje. Ali, za nas je važno članstvo Kosova u UN. Završetak jačanja našeg međunarodnog subjektiviteta kao države postiže se kada postanemo članice UN. Na kraju krajeva, da li će nas Srbija priznati ili ne, manje je važno od naše stolice u UN, jer ćemo tada biti dio svih međunarodnih mehanizama, međunarodnih agencija, bilo da su to Interpol, Evropol, Unesko i mnogi drugi", dodao je Tahiri.

Tahiri je kritikovao Vladu Kosova "zbog nerada", što se, prema njegovim riječima, direktno odražava na zakonodavstvo. On kaže da postoji neodgovornost većine u pogledu zakazivanja sjednica parlamenta.

"Drugi put da nema kvoruma, prisutni su predstavnici opozicije, ali sa druge strane, čak i da je kvoruma bilo, mi nemamo materijal. Nerad u Vladi direktno se odražava na Skupštinu", rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore